Prva smrtna žrtev zaradi mraza pri nas

Na Štajerskem je umrl moški, ki je šel po drva

Prlekija-on.net, sreda, 28. februar 2018 ob 14:20
Temperature so bile krepko pod ničlo

Temperature so bile krepko pod ničlo

V zadnjih dneh po celotni Sloveniji beležimo izredno nizke temperature, ki so se ponekod spustile do -27 stopinj C. Terjale so tudi prvo smrtno žrtev v Sloveniji, saj je moški iz okolice Maribora zaradi podhladitve umrl na lastnem dvorišču.

Po za zdaj še neuradnih informacijah je živel sam in se preslabo oblečen odpravil iz hiše po drva, kjer mu je zdrsnilo in je obležal. Reševalci so ga pozneje našli mrtvega, poroča RTV Slovenija.

Kot še poroča RTV Slo, je zdravnik Gregor Prosen v Radijski tribuni Radia Maribor razkril, da je tako hud mraz, kot je pritisnil v teh dneh, zelo nevaren predvsem za starejše ljudi, kar je verjetno tudi krivo za prvo smrtno žrtev mraza pri nas: "Večinoma so to starejši ljudje, ki se ob padcu - po kakšnem zlomu - ne morejo dovolj hitro pobrati in zateči na toplo, zato nastopi akutna hipotermija, kot se temu reče strokovno, in smrt lahko nastopi razmeroma hitro. Stvar je pa še toliko hujša v takem vremenu, kot je bilo včeraj, ob mrazu in vetru, ko je hlajenje telesa še hitrejše," je povedal.

Zjutraj so v mariborski UKC sicer pripeljali še eno osebo s hudimi podhladitvami, ki je v zelo slabem stanju in se za njeno življenje še borijo.


Več v Črna kronika