Za polepšanje praznika skupina Cvetje v jeseni

Dan žena še vedno v zavesti stanovalk DOSOR-ja

Filip Matko Ficko, petek, 9. marec 2018 ob 08:08
Dan žena v DOSOR-ju, foto: Marija Erveš

Dan žena v DOSOR-ju, foto: Marija Erveš

Na povabilo prijateljske skupine (skupina starih ljudi za samopomoč) Fortuna, ki deluje v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, se je v četrtek, 8. marca popoldne, na tamkajšnji prireditvi pod naslovom »Veselo za praznik« ob 16.30 oglasila vokalno glasbena skupina »Cvetje v jeseni«, katere članice in člani so seniorke in seniorji iz krajev Občine Tišina v Prekmurju. Vse od leta 2008 skupino vodi Ema Vezjak.

Ob samem začetku popoldanske prireditve je spodaj podpisani spomnil na praznik, ki so ga nekoč, v svoji mladosti, redno praznovali tudi sedanji stanovalke in stanovalci DOSOR-ja. Dan žena oziroma »dan delovnih žena« je Mednarodni praznik žensk, ki ga v okrog sto državah po svetu praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Kot vemo, so ga v začetku praznovali 19. marca, kar je predlagala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin, rojena Eissner. Za enakopravnost žensk se je začela bojevati leta 1889, a pobudo za dan praznovanja je dala na Drugi mednarodni konferenci žensk leta 1910. Tako so ga prvič praznovali leta 1911 na Danskem, v Švici, Nemčiji in Avstriji, torej v okviru Avstro-Ogrske tudi v Sloveniji in sicer v Trbovljah. Kot Mednarodni dan žensk se 8. marec praznuje od leta 1917 dalje, kajti tedaj so se v Petrogradu, pozneje Leningradu, danes pa zopet v Sant Petersburgu v Rusiji, začeli protesti žensk.

In letos, na praznični dan za vsa dekleta, matere, žene, kot tudi babice, ki še vedno kaj dajo na tradicijo praznovanja Dneva žena, je bilo v DOSOR-ju torej izredno veselo. Igralo in pelo se je, vmes pa so bili nagovori, razmišljanja ter recitacije pesmi Franceta Prešerna, Karla Destovnika Kajuha, Toneta Pavčka, Ferija Lainščka in DOSOR-jeve stanovalke Brigite Živec. Kot bralci pesmi so sodelovali Branko Ločnikar, voditeljica Fortune Marija Erveš in spodaj podpisani. Svojo pesem »Mama« je dodal tudi član skupine »Cvetje v jeseni« Ludvik Škaper, ki je prav letos izdal samostojno pesniško zbirko, a stanovalka DOSOR-ja Vida Toš je z veseljem zapela a kapela eno izmed slovenskih, skoraj že pozabljenih, ljudskih pesmi. Vse pesmi so bile namenjene predstavnicam ženskega spola, so pa prisluhnili tudi prisotni predstavniki moškega spola.

Kajti članice in člani skupine »Cvetje v jeseni« igrajo in pojo ljudske, ponarodele ter narodno-zabavne melodije in pesmi, pa tudi izvirne prekmurske pesmi ter skladbe domačih avtorjev z levega brega reke Mure. Vse to so imeli na programu tudi za ženski praznik, ko so nastopili v razstaviščni avli DOSOR-ja. Prijateljska skupina Fortuna je ob tej priložnosti skupini »Cvetje v jeseni« izročila posebno priznanje, saj so v DOSOR-ju nastopili že večkrat ter polepšali urice stanovalkam in stanovalcem. Vsem prisotnim sta člana prijateljske skupine Fortuna, Smiljan Homec in Jože Urankar, razdelila simbolični spominek na tokratni praznični dan.


Več v Kultura in izobraževanje