Na mednarodnem debatnem turnirju v Ljutomeru slavili Američani

V finalni debati sta se pomerili ekipi Logos Bermuda iz Slovenije in USA Red iz ZDA

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. marec 2018 ob 13:58
Zvonko Kustec in zmagovalna ekipa USA Red iz ZDA

Zvonko Kustec in zmagovalna ekipa USA Red iz ZDA

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) je v sodelovanju z Za in proti, zavodom za kulturo dialoga Slovenija (ZIP) že 16. leto zapored organizirala mednarodni debatni turnir. Mladi iz 10 držav so se pomerili v debati, v finalu je zmagala ekipa iz Združenih držav Amerike (ZDA). Ljutomerski turnir je bil obenem tudi pomembna iztočnica in vaja za svetovno srednješolsko debatno tekmovanje WSDC 2018 Zagreb, na katerem bodo barve svojih držav zastopale tudi nekatere sodelujoče ekipe.

Mednarodni debatni turnir Ljutomer 2018 s številnimi aktivnostmi razgiba dogajanje na šoli in v njeni okolici. Gre tudi za organizacijsko zahteven projekt, o čemer pričajo številke: 10 držav, 48 ekip, 32 sodnikov, 30 prostovoljcev GFML in 47 dijakov ter njihovih družin, ki so ponudili svoj dom gostom iz tujine; skupaj torej več kot 200 ljudi, ki jih je koordiniral mag. Saša Pergar.

Tuji učitelji in dijaki so s predstavitvami in pogovori sodelovali pri pouku. Sodelujoči so se v petek zvečer v Termah Banovci predstavili tudi na t. i. Country exhibiton. Prijetno druženje so zaokrožile predstavitve Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Slovenije, Turčije, Velike Britanije in ZDA. Osrednja aktivnost so bile seveda debate na pripravljene teme in impromptu debate. Pred začetkom turnirja so se tako lahko tekmovalci pripravljali na naslednje teme: Vesoljskih raziskav in poletov ne bi smeli privatizirati; Afriške države bi morale izstopiti iz mednarodnega kazenskega sodišča in ustanoviti afriško alternativo; Ko gre za gradnjo potrebne javne infrastrukture (mostovi, kanalizacija, igrišča, šole, bolnišnice ipd.) mnenja lokalnih prebivalcev ne bi smeli upoštevati. Teme impromtu debat, zanje tekmovalci izvejo eno uro pred debato, pa so bile: Vse droge bi morali legalizirati; Neplačano pripravništvo bi morali prepovedati; ZDA bi morale iz svoje ustave odstraniti 2. amandma (amandma o posedovanju in nošenju orožja).

V finalni debati sta se pomerili ekipi Logos Bermuda iz Slovenije in USA Red iz ZDA. Na koncu so slavili Američani. GFML je sodelovala z ekipo: Hana Rakuša, Lora Gržin, Vanja Vogrinec, Urška Filipič in Ula Litrop. Tekmovalke so se uvrstile v zlato sredino.

Mentorja debate na GFML Liana Miholič in Aleš Kustec sta o tej zanimivi dejavnosti povedala: »Cilj debate je uvesti dijake v sodelovanje na mednarodnih dogodkih, obenem pridobivajo znanja o organizaciji mednarodnih dogodkov, spoznavajo jezike in jezikovne razlike, se sporazumevajo v tujih jezikih, razvijajo medkulturne kompetence in narodno ter kulturno zavest, razvijajo tudi kritično razmišljanje in vedenja o sodelujočih državah. Urijo se v debatiranju po pravilih in najpomembneje, družijo se z vrstniki z različnih koncev sveta.« V okviru turnirja je zaživela tudi nova spletna stran www.idtl.si, kjer je na voljo več informacij.


Več v Kultura in izobraževanje