Sporočilo: Dandanes je vloga ženske težka

Na DOSOR-jevih Sledeh mati in hči, Marija in Bojana Marič

Filip Matko Ficko, sreda, 14. marec 2018 ob 10:50
Gostji mati in hči, Marija in Bojana Marič

Gostji mati in hči, Marija in Bojana Marič

Sabina Barbarič je kot voditeljica in izpraševalka v tokratnem ciklusu Sledi, 13. marca zvečer, imela v gosteh dvojico iz radenske družine Marič, upokojeno učiteljico Marijo Marič ter njeno hčer, družinsko zdravnico dr. Bojano Marič. Sporočilo slednje ob zaključku pogovora pred številnim občinstvom v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice je bilo: Dandanes je vloga ženske težka !

Marija Marič je govorila o »hudi Gizi«, ki je pri njih doma tako dolgo bila na obisku, da so njeni domači obljubili, da bo njihova hčer šla v šole za učiteljico. In tako je bilo. Prva njena zaposlitev je bila na šoli v Bodoncih, kjer je spoznala moža, pozneje je poučevala na šoli na Tišini in zaključila kot učiteljica svojo službeno pot na šoli v Radencih, kjer sta z možem zgradila družinsko hišo. V zakonu so se jima rodili štirje otroci, hčer Bojana ter sinovi Zdravko, Bogdan in Štefan, sedaj pa sta že babica in dedek osmerici vnukov. Poleg učiteljevanja in skrbi za družino je Marija Marič počela še marsikaj, a najbolj je danes 75-letna pedagoginja znana kot dolgoletna predsednica Kulturnega društva Bubla v Radencih in kot je sama na tokratnem pogovoru dejala, bi se po 23. letih tej vlogi rada odrekla. Njen moto oziroma sporočilo vsem prisotnim je bilo: Ne pozabiti na sočloveka !

55-letna družinska zdravnica Bojana Marič, ki ima že 10 let samostojno zdravniško prakso oziroma ambulanto v Radencih, je tudi »domska zdravnica« stanovalkam in stanovalcem v DOSOR-ju. Za poklic zdravnice se je odločila že v srednji šoli in to ji je po končani gimnaziji, sprejemnih izpitih in študiju tudi uspelo. Ves čas je bila uspešna športnica, kar je zaključila v času študija, danes pa je vneta »navijačica« svojemu sinu Urbanu, ki je odličen odbojkar. Prva njena hčer Živa se kot akademska slikarka uveljavlja na Dunaju, druga hčer Evita pa je v Ljubljani delovna terapevtka - torej gre deloma po materinih stopinjah. Bojana Marič sama zase pravi, da gre deloma tudi po stopinjah matere, kajti iz latinščine prevedena beseda »doktor« pomeni učitelj in to je bila njena mama. Njeno sporočilo občinstvu pa smo navedli v naslovu.


Več v Kultura in izobraževanje