Na gradu v Železnih Dverih so se pojavile velike razpoke

Posebej velike razpoke, široke tudi več kot deset centimetrov so na južni steni gradu, kjer obstaja tudi nevarnost, da se zid povsem zruši

Prlekija-on.net, sreda, 14. marec 2018 ob 19:27
Razpoke na gradu Železne Dveri

Razpoke na gradu Železne Dveri

Na gradu v Železnih Dverih so se v minulih dneh pojavile velike razpoke, najverjetneje zaradi posedanja terena na razmočenih in mehkih tleh. Posebej velike razpoke, široke tudi več kot deset centimetrov so na južni steni gradu, kjer obstaja tudi nevarnost, da se zid povsem zruši.

Grad, ki je vedno slovel po vrhunskih vinih, so sicer že v 13. stoletju imeli v lasti benediktinci, po drugi svetovni vojni so posestvo izgubili, z denacionalizacijo pa ga leta 1997 spet pridobili nazaj. Med drugo svetovno vojno so ga preuredili v rezidenco, namenjeno nemškemu feldmaršalu Göringu. Takrat so v grad napeljali vodovod, elektriko, telefon in uredili cesto, pozneje je oblast večino tega uničila. Po vojni je v gradu imela sedež vinogradniška zadruga, pozneje pa Ljutomerčan.

V Vinski kleti Dveri-Pax danes nadaljujejo več kot 800-letno benediktinsko tradicijo vinarstva na območju severovzhodne Slovenije. Pred leti so obnovili vzhodni del posestva, lani pa so nadaljevali tudi s preostankom, kjer se je zgodila delovna nesreča s smrtnim izidom.

Več plazov v minulih dneh
Sicer pa se je v minulih dneh zaradi razmočenih tal sprožilo več zemeljskih plazov. Zaradi večje količine vode je zemeljski plaz ogrožal stanovanjsko hišo v Rinčetovi Grabi. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. V Radomerju pa so gasilci PGD Radomerje s folijo pokrili okoli 12 x 8 metrov površine zemeljskega plazu.


Več v Narava