2. srečanje vodij timov Zdravih šol Pomurja

Mladi po štiri ure dnevno presedijo, niso telesno aktivni

Filip Matko Ficko, torek, 20. marec 2018 ob 20:31
Mentorji v projektu Flagship Products na SŠGT Radenci

Mentorji v projektu Flagship Products na SŠGT Radenci

V učilnici strežbe na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci je v torek, 20. marca, potekalo 2. srečanje vodij timov Zdravih šol pomurske regije v šolskem letu 2017/2018, ki ga je pripravila Območna enota Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ OE) v Murski Soboti.

Po predstavitvenem filmu o Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci ter pozdravu ravnateljice te šole prof. Janje Prašnikar Neuvirt je v prvem delu srečanja Tatjana Krajnc Nikolić, dr.med.spec. iz Območne enote NIJZ Murska Sobota s predavanjem »Kako skupaj delovati za boljše zdravje otrok« opozorila na dandanašnje negativne dejavnike okolja, ki vplivajo na to, da rezultati pri zdravju otrok v severovzhodni Sloveniji (Pomurju) niso najbolj razveseljivi. Tako je bilo opozorjeno na premajhno fizično aktivnost mladih (skoraj štiri ure prostega časa posamezni otrok danes presedi - za računalnikom, ob telefonu ali televiziji), kot tudi na zlorabo alkohola (prekomerno pitje alkoholnih pijač) in nikotina (kajenje).

Dijakinje SŠGT Radenci so vmesne presledke zapolnile s kulturnim programom, ko je nato prof. Vida Pelc predstavila projekt Flagship Products »Potencial dediščine za razvoj in trženje vodilnih produktov«, ki ga izvajajo v sodelovanju s sosednjo Avstrijo: Izvaja se v okviru programa čezmejnega sodelovanja Interreg V - A Slovenija - Avstrija v programskem obdobju 2014 - 2020 in je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Ob njej so sodelovali še učitelji, ki z učenci v praksi delujejo v tem projektu: Peter Pertoci kot učitelj strežbe, a Zdenka Mesarič in Dušan Zelko za področje kuharstva.

V drugem delu srečanja je Gordana Toth, univ. dipl. inž. živ. teh., iz NIJZ OE Murska Sobota predstavila Prehrano otroka športnika, Vpliv oglaševanja hrane na otroke in mladostnike ter v sodelovanju s Cecilijo Sušec iz NIJZ OE Murska Sobota še učne ure na temo prehrana (Sestavi svoj obrok, Prehranski semafor, Kviz o prehrani).


Več v Kultura in izobraževanje