Lani devet protokolarnih vin občine Sv. Trojica

Društvo vinogradnikov Sv. Trojica v Slovenskih goricah skrbi za izobraževanje vinogradnikov

Prlekija-on.net, nedelja, 25. marec 2018 ob 09:02
Društvo vinogradnikov Sv. Trojica

Društvo vinogradnikov Sv. Trojica

Vinogradniki z območja občine Sv. Trojica so pred 16. leti začutili potrebo po ustanovitvi svojega društva, kjer bi se družili vinogradniki iz tega območja in tudi drugi. Tako so na pobudo, že pokojnega, Franca Rajtera, ki je bil prvi predsednik, ustanovili Društvo vinogradnikov Sv. Trojica v Slovenskih goricah. Društvo sedaj vodi prizadevni predsednik Peter Leopold, med najpomembnejšo dejavnost v društvu štejejo izobraževanje članov vinogradnikov, ki tako osvajajo nova znanja o delu v vinogradu, kakor tudi kletarjenju. Rezultat tega je, da vinogradniki tega območja pridelujejo vedno boljša vina. Med njimi imajo vinogradnika in vinskega viteza, ki prideluje peneče vino - Trojiška penina. To je znani podjetnik Marjan Klobasa, ki ima podjetje Agroremont d.o.o., v katerem prodajajo in servisirajo kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo.

Njihovo vsakoletno srečanje – zbor članov, so letos pripravili v Hiši kulinarike v Gočovi, kjer je o delu društva v preteklem letu poročal predsednik Peter Leopold. Kot je bilo razbrati iz njegovega poročila, je društvo v preteklem letu izvedlo veliko aktivnosti. Posebno skrb so posvetili praznovanju 15-letnice delovanja društva. Ob tem so pripravili tradicionalne prireditve, ki jih prirejajo v središču Sv. Trojice, ob postavljeni stari leseni preši in zasajeni potomki 400 in več let stare trte modre kavčine iz Lenta v Mariboru. Trto so poimenovali po patru Ildefonzu, ki je deloval kot župnik in vinogradnik pri Sv. Trojici. Pripravili so tudi postavljanje klopotca v vinogradu pri njihovem članu Henriku Fekonji v Gočovi, katerega se je udeležilo 150 obiskovalcev. Posebno skrb so posvetili tudi ocenjevanju vin, katere rezultate so razglasili na Dnevu odprtih vrat, ko so podelili 16 zlatih in 12 srebrnih priznanj za ocenjena vina in razglasili protokolarna vina Občine Sveta Trojica. Za protokolarna vina so razglasili 9 sort vin, ki jih lahko obiskovalci degustirajo v Razstavno protokolarnem centru Svetega Martina.

Društvo posebno skrb namenja sodelovanju s sosednjimi vinogradniškimi društvi ter tudi drugimi društvi v občini. Zato ne preseneča, da se je zbora udeležilo veliko gostov: župan občine Sv. Trojica Darko Fras, iz samostana pater Damjan, 5. vinska kraljica iz Cerkvenjaka Monika Majer, bivša 4. vinska kraljica Martina Breznik, ravnatelj OŠ Sv. Trojica Darko Škerget, predsednik Društva vinogradnikov Lenart Marko Šebart, predsednik turistično vinogradniškega društva Benedikt Marjan Farasin, podpredsednik društva vinogradnikov in ljubitelja vin Cerkvenjak Ivan Janez Pučko in kmetijska svetovalka Cvetka Bunderla...

Foto: Ludvik Kramberger


Več v Kultura in izobraževanje