V Veržeju deseta jubilejna razstava pirhov slovenskih pokrajin in velikonočnih iger

Na ogled so pirhi iz celotne Slovenije

Jože Žerdin, torek, 27. marec 2018 ob 06:35
Razstava pirhov slovenskih pokrajin in velikonočnih iger

Razstava pirhov slovenskih pokrajin in velikonočnih iger

V Puščenjakovi dvorani rokodelskega centra domače in umetnostne obrti v Veržeju so v petek, 23. marca, slovesno z blagoslovom odprli jubilejno deseto razstavo pirhov slovenskih pokrajin in velikonočnih iger. Pri velikonočni razstavi pirhov poleg Zavoda Marianum Veržej, sodelujejo še TIC Veržej, občina Veržej, Pomurski muzej Murska Sobota in Družina d.o.o. Ljubljana. Na deseti jubilejni razstavi pirhov sodeluje 19 osnovnih šol in otroci vrtcev s severovzhodne Slovenije in 26 posameznikov in društev iz celote Slovenije, skupaj je torej na ogled blizu 500 pirhov. Značilnost letošnje velikonočne razstave pirhov v Veržeju je, da so na ogled postavljeni pirhi, ki so okrašeni po tradicionalnih postopkih, kot je batik in drsanke.

Za letošnjo razstavo pirhov so se še posebej potrudili predvsem mladi, otroci v vrtcih in učenci v osnovnih šolah, ki so ustvarjali v različnih tehnikah, ki so lahko velikokrat tudi navdih za kreativno ustvarjanje odraslih. Prhi so namreč narejeni z različnimi pridihi in ustvarjalnostjo, pri čemer je večina barvanih z naravnimi barvili. Pri pirhih velja omeniti izdelovalca Mirana Žižka iz Ižakovcev, ki se predstavlja s pirhi, katerih vzorce vrta, luknja, oziroma jajce brusi. V enem gosjem jajcu je tako  4.009 luknjic.

Letošnjo razstavo so nadgradili s predstavitvijo najbolj razširjenih velikonočnih iger, kot so se otroci in odrasli igrali širom Slovenije, tukaj so izpostavljene tri značilnosti v času velikonočnih praznikov, kot je sekanje pirhov, kotaljenje in trčenje. Posebnost letošnje jubilejne razstave pirhov so na ogled postavljene pasijonske jaslice, katere je izdelal Dušan Knehtl iz Zgornje Kungote.

V sklopu razstave so predstavili bogat zbornik, kjer so v sliki in besedi predstavljene velikonočne igre in sicer na Gorenjskem, v Pomurju, pod Pohorjem, v Porabju, južnem Koroškem, Kozjanskem in Ptujskem območju ter praznovanje velikonočnega ponedeljka. Zbornik je izdala Družina d.o.o. Ljubljana, uredila pa etnologija Jelka Pšajd iz  Pomurskega muzeja Murska Sobota.

Zbrane obiskovalce na odprtju razstave sta nagovorila župan občine Veržej Slavko Petovar in direktor Zavoda Marianum Veržej Peter Pučnik, blagoslov pirhov pa je opravil salezijanski inšpektor Janez Potočnik. Sprehoditi se med pirhi iz celotne Slovenije je pravo doživetje, kajti simbolika praznovanja velikonočnih praznikov se dotakne vsakega, saj je pestrost pirhov večbarvna. Razstava pirhov v Veržeju bo na ogledu do 2. maja letos.


Več v Kultura in izobraževanje