Izobraževanje kot pomoč sladkornim bolnikom

Člani Društva diabetikov Gornja Radgona pregledali svoje delo

Prlekija-on.net, četrtek, 5. april 2018 ob 07:54
Zbor članov Društva diabetikov Gornja Radgona

Zbor članov Društva diabetikov Gornja Radgona

Dom starejših občanov Gornja Radgona, ki mimogrede prav te dni praznuje 10-letnico obstoja, je bil prizorišče rednega letnega zbora članic in članov Društva diabetikov Gornja Radgona, kjer je združenih blizu 140 sladkornih bolnikov in njihovih družinskih članov iz občin Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Čeprav so povabili predstavnike vseh štirih lokalnih skupnosti, so žalostno ugotovili, da se povabilu ni odzval niti en župan ali podžupan, s čimer so potrdili, koliko jim je mar za njihove občane - sladkorne bolnike. Zato pa je prisotne, približno tretjino vseh članov društva, pozdravil gostitelj, direktor DSO Radgona, mag. Marjan Žula, ki je z zadovoljstvom ugotovil, da z vsemi društvi dobro sodelujejo, si medsebojno pomagajo in se dopolnjujejo v korist vseh zainteresiranih. Še pred uradnim začetkom zbora so članice in člani društva, ki izobraževanje štejejo kot osebno pomoč pri zdravljenju in vsakdanjem življenju, prisluhnili poučnem predavanju patronažne sestre iz ZD Gornja Radgona, ki pogosto obiskuje tudi težje sladkorne bolnike, Dragice Kreft. Poleg predavanja o zapletih pri sladkornih bolnikih, je Kreftova omenila tudi nekatere konkretne primere o tem, kako se diabetiki ne bi smeli obnašati.

O tem, kaj so naredili v lanskem letu je spregovorila predsednica društva Marta Wolf, ki je podobno, kot pozneje tudi drugi prisotni ugotovila, da so lahko zadovoljni z narejenim, saj so realizirali vse kar so načrtovali. Ker jim je najpomembnejše zdravje, člani društva z veseljem sodelujejo v številnih akcijah, predvsem v izobraževanju, pohodih, druženju in podobno. Posebej so omenjali predavanja (sladkorna bolezen in nove tehnologije merjenja sladkorja v krvi, življenje brez bolečin in uporaba zdravil, sproščanje, zdravljenje diabetesa, zapleti pri sladkornih bolnikih, zobna higiena diabetikov in zdravljenje zob, zdrav življenjski slog, demenca...), učne delavnice (diabetesu navkljub, prehrana diabetikov in kuhanje zdrave hrane, pravilno jemanje zdravil diabetikov, nega diabetičnega stopala - obutev ipd.), niso pa pozabili niti na aktivni oddih članstva, ki poteka v Zdravilišču Rogaška Slatina. Seveda jim veliko pomeni tudi druženje, ki si ga pogosto privoščijo, ter športna rekreacija. Posebno pozornost namenjajo tudi merjenju krvnega sladkorja in pritiska, ki vsako sredo poteka v društvenih prostorih. Društvo sicer sodeluje tudi v programu "Bodi migec, bodi migica", ko imajo vsak prvi četrtek v mesecu, poleg merjenja krvnega sladkorja, rekreacijski pohod s telovadbo. Ko je slabo vreme in sploh v zimskem času se družijo v društvenih prostorih, kjer imajo nameščen pikado in lahko vsi igrajo.

Sicer pa so člani radgonskega društva diabetikov, kjer delovanje financirajo s sredstvi FIHO, članarino, sredstvi občin ter donatorjev - večjih domačih podjetij (Var, Arcont, Elrad Internacional in Pomurski sejem) sprejeli načrt dela za letošnje leto, ki je podoben prejšnjem in večino aktivnosti bodo skušali realizirati s skupnimi močmi, saj le tako lahko računajo na popoln uspeh.

"Vabim člane in članice društva, da se udeležite vseh naših aktivnosti, saj bi s tem najbolje izkazali hvaležnost vsem prostovoljcem, ki ure svojega dragocenega časa in energije posvečajo delovanju društva. Predstavnikom izvršilnih teles društva pa polagam na dušo in srce, da morajo biti na vseh področjih delovanja zgled drugim članom", je med drugim dejala predsednica Wolfova, ki je dodala, da je sladkorna bolezen izjemno težka in o tem je treba veliko govoriti še več pa na tem področju narediti. Največ sami zase in svoje najbližje...



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje