Na Grüntu so rezali trto samorodnico

Pridelali bodo bio vino

Jože Žerdin, četrtek, 5. april 2018 ob 20:25
Rez trte na Cvenu

Rez trte na Cvenu

Pred leti so vrli in marljivi člani Turističnega društva Cven pri Ljutomeru ob prireditvenem prostoru posadili več sort trte samorodnice, kot je jurka, šmarnica, kliton in druge stare sorte, ki so značilne za Prlekijo. Sicer pa vinske trte samorodnice ponekod po domačijah v Prlekiji še vedno lepo rastejo, kajti ljudje so se na njih še kako navezali. Ponekod jim poleti dajejo senco in prijetem poletni oddih pod brajdami, a v jeseni, ko grozdje dozori ga vsi radi zobajo.

Tako so se člani Turističnega društva Cven pred leti odločili, da bodo samorodnice zaščitili, kar jim je tudi uspelo. Trte so z leti obilno zrasle v višino, zato so jim člani društva postavili betonsko-železne brajde »lugaš«, kjer lepo rastejo in v jeseni obilno obrodijo. V domači »vinograd« sredi Prlekije pa so še pred nekaj leti dobili iz mariborskega Lenta cepič najstarejše vinske trte na svetu žametno črnino, ki prav tako ob dobrem negovanju vsako leto obrodi nekaj grozdov.

Čeprav so člani društva le ljubiteljski vinogradniki, se na samorodnice dobro spoznajo, kajti pravijo, kako je vinska trta spomladi obrezana, tako bo v jeseni dala tudi dober in obilen vinogradniški pridelek, grozdje.

Ob lepem toplem spomladanskem dnevu je Turistično društvo Cven pripravilo na Grüntu osmi rez vinske trte. Člani društva so vinsko trto rezali, članice pa so za njimi pospravljale rozge in jih zvezale v šope, kajti v bližnji turistični hiši za zgrajeno krušno peč, potrebujejo rozge za kurjavo. V krušni peči večkrat za obiskovalce pečejo domače prleške dobrote, kot so kvasenice, krapce, postržnjače in kruh ter druge kulinarične dobrote. Sedaj, ko je vinska trta samorodnica obrezana, jo bodo člani društva skozi celo leto negovali. Samorodnica se namreč ne škropi, kajti gre za vinsko trto, ki je odporna na vsa vremena.

V poletnem času, ko društvo pripravlja prireditve, pa pod brajdami posedajo obiskovalci, ob druženju, klepetu in zabavi. V jeseni, ko bo grozdje samorodnice zrelo, ga bodo potrgali in iz njega stisnili bio vino. Gre za bio vino, ki je zelo dobrega okusa. Po končanem opravilu so se poveselili in nazdravili z lanskim letnikom bio vina in domačimi dobrotami.



Več v Družabno