Onesnaženje?

Sredi naselja je hrupna, precej ton težka kompozicija zavila na cesto z omejenim prometom proti Babincem in pred naseljem desno pričela škropiti odpadno, temno tekočino po polju ob cesti in polnem odtočnem kanalu

Yong, sobota, 7. april 2018 ob 20:02
Onesnaženje?

Onesnaženje?

Prazniki so minili, dežja ni več, a že prvi delovni dan v torek, 3.4. mi je pozornost vzbudilo glasno rohnenje gum in motorja ogromnega traktorja, ki je imel priklopljeno še veliko in široko triosno cisterno za gnojevko, kjer se po mojem lahko tovori krepko preko 10 m3 tekočine. Sredi naselja je hrupna, precej ton težka kompozicija zavila na cesto z omejenim prometom proti Babincem in pred naseljem desno pričela škropiti odpadno, temno tekočino po polju ob cesti in polnem odtočnem kanalu. Morda vse v redu, le meni se zdi, da če že smrdljiva tekočina ni sporna, je verjetno sporno, da se to dogaja po močni odjugi in dežju, ki je dodobra namočil polja, napolnil struge in jarke za odvajanje in dvignil nivo podtalnice, ki se končno tudi črpa za vodovod.

Očitno se je tekočina pripeljala iz oddaljene bio elektrarne, saj je bil čas med posameznimi, najmanj petimi dovozi kar precejšen. Verjetno se odvečne tekočine ni dalo znebiti kje bliže izvoru. Da pa je težava za okolje in posamezne hiše še večja, je očitno sistem za odvajanje vode iz polj v naselju Babinci prekinjen - zasut in tako voda zaostaja in se razliva, tudi v garažo. Glede na izgled gladine vode, pa je verjetno v njo zašlo tudi nekaj žlahtne primesi pripeljane s cisterno. Ob tradicionalnem praznovanju Velike noči je bilo kar nekaj glasov o onesnaževanju in posiljevanju okolja, to dnevno dogajanje pa očitno ne moti nikogar, saj nisem zaznal skrbi nikjer.

Janče Gartner

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47