Občni zbor Prekmurske podružnice MS

Vključeni in aktivni so članice in člani z obeh bregov reke Mure

Filip Matko Ficko, nedelja, 8. april 2018 ob 18:31
Občni zbor Prekmurske podružnice multiple skleroze

Občni zbor Prekmurske podružnice multiple skleroze

V restavracijskih prostorih hotela Diana v Murski Soboti je v soboto, 7. aprila, potekal redni letni občni zbor Prekmurske podružnice Združenja multiple skleroze Slovenije, ki jo od lani kot predsednica vodi Erika Mataj iz Murske Sobote. To vlogo ji je predal Franc Gobar iz Ljutomera, kajti v Prekmursko podružnico MS so vključeni članice in člani z obeh bregov reke Mure.

Erika Mataj je poročala: »Delo predsednice podružnice, ki šteje 78 članic in članov, sem prevzela lansko leto v mesecu avgustu po potrditvi na skupščini. Vsako sredo v mesecu opravljamo dežurstvo v društvenih prostorih v Ulici arhitekta Novaka 2b v Murski Soboti med 10. in12. uro. Vsak četrtek pa med 17. in 19. uro izvajamo vaje za ohranjanje zdravja, telovadbo pod vodstvom upokojene dipl. medicinske sestre Olge Flisar. V podružnici imamo dve poverjenici, Suzano Petek in Dragico Turha, ki obiskujeta težje gibljive člane najmanj dvakrat letno na domu. Tovrstnih obiskov je bilo v lanskem letu 42. Imamo tudi referentko za šport, Marjeto Zadravec, ki ureja prijave za tekmovanja ter za naše člane - športnike opravlja tudi prevoze. V letnih mesecih organiziramo treninge balinanja na balinišču v Murski Soboti.

V mesecu oktobru smo organizirali, ob pomoči sponzorjev, družabno srečanje članic in članov v obliki kostanjevega piknika. Udeležba je bila zelo dobra (28 članov ter 11 spremljevalcev), so pa članice in njihovi svojci že doma v naprej pripravili pecivo in različno zelenjavo oziroma solate. Podporna članica Marjeta Zadravec pa nam je skuhala bograč, ki smo si ga z veseljem privoščili, kakor tudi pečene kostanje.

V mesecu decembru smo organizirali zaključno srečanje z udeležbo 32 članic in članov ter desetih spremljevalcev. Tedaj nas je obiskal tudi Miklavž ter nas obdaroval z manjšimi darili. Za pomoč pri izvedbi tega zaključka se zahvaljujemo prostovoljcu Filipu Matku. Poleg tega smo v dvanajstem mesecu zaprosili RKS - Območno združenje Murska Sobota za prehranske pakete in jih 20 tudi dobili. Razdelili smo jih socialno ogroženim članom. Prejeli smo sicer manj paketov kot v prejšnja leta, ker so tudi na RK sprejeli strožje kriterije. Za pomoč pri dostavi teh paketov posameznikom se zahvaljujemo Jožetu Kuzma.

Poleg tega izvajamo v podružnici različne programe za svoje članice in člane. Tako se udeležujejo obnovitvene rehabilitacije v Termah Topolšica in Zdravilišču Laško. Lansko leto je obnovitveno rehabilitacijo koristilo 34 posameznic in posameznikov, od tega so štirje imeli spremljevalce. Program 7-dnevnega ohranjanja zdravja je koristilo 11 članic in članov. Ker so v letu 2017 bili sprejeti varčevalni ukrepi v okviru Združenja MS, je posledica le teh bila ukinitev obnovitvene rehabilitacije za vse člane v oktobru, novembru in decembru.

S temi ukrepi se je privarčevalo precej sredstev za delovanje Združenja MS, ki ga je kot novi predsednik prevzel Pavle Kranjc. In v novembru smo se srečali vsi predsedniki na prvem kolegiju prav z njim. Predstavljen nam je bil vsebinski in finančni plan za leto 2018. Razpravljali smo tudi o izpolnjevanju vprašalnika in kriterijih za pridobitev obnovitvene rehabilitacije.

Menim, da smo prekmursko podružnico v letu 2017 uspešno vodili in upam na čim večjo udeležbo članic in članov na društvenih aktivnostih še naprej. Ker vodenje podružnice opravljam še ob svojem rednem delu, se zahvaljujem vsem, ki mi kakorkoli pomagajo pri tem.«

V razpravi se je oglasila predstavnica Združenja multiple skleroze Slovenije Antonija Zupančič, ki je povedala, da je 31.12.2017 bilo v Združenje MS vključenih 2.365 članic in članov. Vsako leto se jih na novo vključi okrog sto, vendar veliko število posameznic in posameznikov z diagnozo multiple skleroze se še vedno ne vključi. Morda bo »kaj premika«, ko bodo na Združenju MS povsem posodobili spletne strani in bodo tako na voljo vse potrebne informacije. Letošnje srečanje članstva za vso Slovenijo bo 2. junija v Velenju. Prisotne na občnem zboru so pozdravile še predstavnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje - Območna enota Murska Sobota Martina Copot; dr. Sabina Horvat, spec. nevrologije in upokojena med. sestra Olga Flisar (ki izvaja vaje za ohranjanje zdravja). Aleš Kerec iz podjetja Orfam pa je ob vseh informacijah o medicinsko-tehničnih pripomočkih opravil tudi informativne meritve holesterola posameznicam in posameznikom po uradnem delu občnega zbora. O športnih aktivnostih Prekmurske podružnice MS pa bomo poročali posebej.

Foto: Jože Kuzma



Več v Kultura in izobraževanje