S primerom umika ljutomerskega župnika se sedaj ukvarjajo v Vatikanu

Škofija postopka umika ljutomerskega župnika ne bo komentirala, dokler ta ne bo zaključen

Prlekija-on.net, petek, 13. april 2018 ob 11:20
Andrej Zrim je po dekretu soboškega škofa dr. Petra Štumpfa moral zapustiti ljutomersko župnijo

Andrej Zrim je po dekretu soboškega škofa dr. Petra Štumpfa moral zapustiti ljutomersko župnijo

Kot je znano, je v začetku tedna odmevala novica, da je ljutomerski župnik Andrej Zrim, v nedeljo po dekretu soboškega škofa dr. Petra Štumpfa moral zapustiti ljutomersko župnijo. Zrim je do zaključka postopka umaknjen iz župnije ter do nadaljnjega ne opravlja pastoralnega dela med ljudmi, obveznosti župnika v Ljutomeru pa sedaj opravlja kaplan Zoran Car.

Preberite tudi: Župnik Andrej Zrim moral zapustiti ljutomersko župnijo

S škofom se je po umiku župnika sestal ljutomerski župnijski pastoralni svet. Člani sveta so sicer prepričani, da je pri umiku šlo za prestrog ukrep, škof pa je pojasnil, da se sedaj s primerom ukvarjajo v Vatikanu.

Škof je zaradi številnih vprašanj medijev po dodatnih pojasnilih glede umika župnika, na spletni strani soboške škofije objavil izjavo za javnost, ki si jo v celoti lahko preberete spodaj.

Škofija Murska Sobota zaradi številnih vprašanj medijev po dodatnih pojasnilih glede umika g. Andreja Zrima z župnije Ljutomer sporoča, da omenjenega postopka ne bo komentirala dokler ta ne bo zaključen. Na splošno velja, da se vsi postopki suma kaznivega dejanja vodijo pred državnimi oblastmi (policija, tožilstvo, sodišče) razen, če domnevna žrtev oz. svojci to izrecno zavrnejo in želijo, da se postopek vodi zgolj pred cerkvenim sodiščem ter hkrati ne obstaja zakonska dolžnost prijave primera državnim organom. Škofija Murska Sobota je vse vključene v ta postopek seznanila z možnostjo prijave pri državnih oblasteh, potekom postopkov pri cerkveni oblasteh in ponudila psihološko ter pravno pomoč domnevni žrtvi. Do zaključka postopka je osumljeni umaknjen iz župnije ter do nadaljnjega ne opravlja pastoralnega dela med ljudmi kot to predpisujejo »Smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani klerikov, članov redovnih skupnosti in drugih cerkvenih delavcev v Cerkvi na Slovenskem« in »Pravilnik Ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem«. Vernike in javnost zato pozivamo, da se zaradi zaščite žrtev in varovanja dobrega imena g. Zrima vzdržijo sodb in s tem omogočijo primeren zaključek cerkvenega sodnega postopka.

škof msgr. dr. Peter Štumpf
Škofija Murska Sobota



Več v Črna kronika