Zaradi možnosti zrušitve, zavarovali okolico gradu

Obstaja nevarnost, da se zid povsem zruši, zato je okoli celotnega gradu postavljena ograja ter napisi, ki prepovedujejo vstop zaradi nevarnosti

Prlekija-on.net, petek, 13. april 2018 ob 20:131
Grad Železne Dveri

Grad Železne Dveri

Na gradu v Železnih Dverih so se v začetku marca pojavile velike razpoke, ki so predvsem na južni steni gradu velike tudi več kot deset centimetrov. Tam obstaja nevarnost, da se zid povsem zruši, zato je okoli celotnega gradu postavljena ograja ter napisi, ki prepovedujejo vstop zaradi nevarnosti.

Na gradu v Železnih Dverih so se pojavile velike razpoke

Grad, ki je vedno slovel po vrhunskih vinih, so sicer že v 13. stoletju imeli v lasti benediktinci, po drugi svetovni vojni so posestvo izgubili, z denacionalizacijo pa ga leta 1997 spet pridobili nazaj. Med drugo svetovno vojno so ga preuredili v rezidenco, namenjeno nemškemu feldmaršalu Göringu. Takrat so v grad napeljali vodovod, elektriko, telefon in uredili cesto, pozneje je oblast večino tega uničila. Po vojni je v gradu imela sedež vinogradniška zadruga, pozneje Ljutomerčan, danes pa Dveri-Pax nadaljujejo več kot 800-letno benediktinsko tradicijo vinarstva na območju severovzhodne Slovenije.



Več v Gospodarstvo