Model Evropskega parlamenta mladih v Ljutomeru

Otvoritvena slovesnost je potekala v nedeljo, 15. aprila, v dvorani Športno izobraževalnega centra (ŠIC) Ljutomer

Prlekija-on.net, nedelja, 15. april 2018 ob 09:17
Model Evropskega parlamenta mladih v Ljutomeru

Model Evropskega parlamenta mladih v Ljutomeru

Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) se med 13. in 18. aprilom 2018 odvija mednarodna konferenca Model Evropskega parlamenta mladih (MEP). Sodeluje 90 srednješolcev iz 9 držav: Avstrije, Madžarske, Češke, Slovaške, Nemčije, Italije, Bolgarije, Hrvaške in Slovenije. Delovni jezik zasedanja je angleščina.

Otvoritvena slovesnost je potekala v nedeljo, 15. aprila, v dvorani Športno izobraževalnega centra (ŠIC) Ljutomer. Navzoče so nagovorili minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, predsednik prvega regionalnega MEP v Ljutomeru leta 2002 Niko Miholič, predsednik MEP Europe Gottfried Oehl, predsednik Generalne skupščine MEP 2018 Luka Hauko in ravnatelj GFML Zvonko Kustec.

Predsednik Generalne skupščine na Modelu Evropskega parlamenta mladih v Ljutomeru je Luka Hauko, dijak tretjega letnika ljutomerske gimnazije.

Otvoritveno slovesnost si lahko ogledate v videu.

Slovensko delegacijo sestavlja 6 dijakov GFML, in sicer: Breda GašparičŽiva BuzetiNikolaj DervaričMatija ŠinkoLora Gržin in Timotej Pukšič. Trije dijaki GFML so tudi predsedniki odborov, to so Urška FilipičMeta Štuhec in Nino Erjavec. Mentorica slovenske delegacije in koordinatorica MEP-a za Slovenijo je profesorica Mojca Rižnar Nedeljko.

Delegati bodo razdeljeni v 6 odborov:

Odbor za kulturo in izobraževanje bo obravnaval vprašanje sedanjega modela izobraževanja in zavedanja o tehnološko napredni družbi in kako se pripraviti na digitalno prihodnost.

Odbor za gospodarske zadeve se bo ukvarjal s porazdelitvijo prihodkov in bogastva in kako se naj svet in EU soočata s stopnjo tveganja revščine, ki med prebivalstvom narašča.

Odbor za varnost in obrambo se bo ukvarjal z varnostnimi vprašanji in kako zagotoviti učinkovito obrambo držav, ali naj EU vzpostavi podobno institucijo, kot je NATO.

Odbor za enakost spolov bo razpravljal o ženskah in enakosti med spoloma, podrobneje o preprodaji in trgovanju z ženskami, nasiljem nad otroki in ženskami.

Odbor za mednarodno trgovino bo razpravljal o poštenem trgovanju s Kitajsko, in o tem, kako naraščajoč vpliv Kitajske vpliva na razvoj posameznih držav članic EU?

Odbor za regionalni razvoj se bo ukvarjal z vprašanjem subvencij, dohodkovnih razlikah glede na regije, in višjo učinkovitostjo subvencij glede na regionalno pripadnost.

Generalna skupščina MEP 2018 bo v torek, 17. aprila 2018, v dvorani ŠIC Ljutomer. Med 9. in 12. uro se bodo sprejemale prve tri resolucije, med 13.30 in 16.45 uro pa še preostale tri resolucije. Zaključna slovesnost bo ob 17. uri.

Resolucije, ki bodo plod petdnevnih razprav in konstruktivnega dela, sse bodo poslale v Evropski parlament v Bruselj.

Prilagamo tudi program in kratko zgodovino MEP-a.




Več v Kultura in izobraževanje