Občni zbor Društva vinsko turistične ceste Srednje Slovenske gorice VTC 13

Zbor so gostili vinogradniki DV Mala Nedelja

Branko Košti, ponedeljek, 16. april 2018 ob 07:50
Občni zbor Društva VTC 13

Občni zbor Društva VTC 13

Društvo vinskoturistične ceste Srednje Slovenske gorice (VTC 13) je v četrtek, 12. aprila, na sedežu Društva vinogradnikov Mala Nedelja v Moravcih, izvedlo redni letni občni zbor. Predstavnikom društev, združenih v VTC 13, so se na zboru pridružili tudi župan Občine Benedikt Milan Gumzar, predstavnica Občine Ljutomer Bojana Škrlec in predstavniki KGZ Ptuj.

Aktivnosti društva v letu 2017 je predstavil predsednik Simon Toplak. Ob koncu maja je bilo izvedeno 14. Grajsko ocenjevanje vin Slovenskih goric in Haloz, na katerem je bilo ocenjenih 21 vzorcev, med katerimi si je ptujski knez izbral tudi Knežje vino. Izbral je vino renski rizling, pridelan na Vinogradništvu Lovrenčič v Krčevini pri Vurberku. V prvi polovici septembra je društvo VTC 13 organiziralo 14. Grajski vinski praznik, na katerem so bila vinogradnikom podeljena priznanja in glinene amfore. V sklopu prireditve se je posebej predstavila Občina Trnovska vas. Vinogradniki, člani društva, so svoja vina predstavili tudi na Grajskih igrah, ki jih je organiziralo Društvo cesarsko- kraljevi Ptuj. Nekateri člani so v mesecu juniju predstavili vina z VTC 13 na Burgfestu v Burghausu. V oktobru so v grajski vinski kleti gostili predstavnike šestih dolenjskih in belokrajnskih občin ter jim s promocijskim filmom predstavili območje na katerem društvo deluje. Gostje so prišli spoznavat projekte, financirane s strani LAS. Nad kletjo in delom, ki ga opravlja društvo, so bili navdušeni. Načrtovana strokovna ekskurzija v Avstrijo zaradi premalo prijavljenih članov, ni bila izvedena. Začetek decembra je prinesel 4. prireditev Veni vidi vino mlado, pri organizaciji katere so jim pomagali Q center Ptuj, KGZ Ptuj, Društvo podeželske mladine Spodnje Podravje, Radio tednik Ptuj, Ptujska klet, MO Ptuj in ŠO Univerze v Ljubljani. 26 vinarjev je predstavilo preko 60 vzorcev mladih vin letnika 2017. Prireditev je namenjena predvsem mladim in mladim po srcu, z njo pa želijo dvigniti kulturo pitja vina in ozavestiti potrošnika o kvaliteti, ki jo slovenska vina ponujajo. Sama prireditev žal ni bila najbolje obiskana, s strani obiskovalcev pa je bila dobro sprejeta in pozitivno ocenjena.
V razpravi po poročilih, je bilo največ debate namenjene prireditvi Veni vidi vino mlado: zaradi slabega odziva gostincev in mladih, katerim je prvenstveno namenjena, se pojavlja dilema, ali jo nadaljevati ali ne. Rezultat debate je bil dogovor, da prireditev ostane, potrebno pa je razmisliti o primernem terminu in boljši promociji. Predlagano je bilo še, da se v letno poročilo vključijo tudi glavne aktivnosti posameznih društev- članic.

Dolgoletnemu predsedniku VTC 13 Simonu Toplaku, je bila v zahvalo za zavzeto delo, podeljena monografija Sveti Andraž v Slovenskih goricah, opremljena s podpisi vseh navzočih.



Več v Kultura in izobraževanje