Literati so si ogledali razstavo Sarcophag (U.S.)

DOSOR-jev literarni krožek opravil ekskurzijo do občine

Filip Matko Ficko, petek, 20. april 2018 ob 08:04
Razlaga slikarskega ciklusa »Sarcophag (U.S.)«

Razlaga slikarskega ciklusa »Sarcophag (U.S.)«

Pod vodstvom upokojene profesorice Bee Baboš Logar, ki v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, vodi literarni krožek, se je skupinica (šesterica članic tega krožka in spremljajoči fotograf) v sredo, 18. aprila popoldne, odpravila na ogled povsem novih poslovnih prostorov Občine Radenci.

Najprej je ogled veljal likovni razstavi v dvorani v pritličju stavbe. Gre za impozantno razstavo 26 likovnih del, žal, že pokojnega akademskega slikarja ter grafika svetovnega formata Lojzeta Logarja, ki mu je bil podeljen naziv častnega občana Občine Radenci. O njegovem ustvarjanju v zadnjih letih življenja je govorila vdova po umetniku, Bea Baboš Logar, ki je še posebej spomnila na njegov zadnji slikarski opus pod naslovom »Sarcophag (U.S.)«, iz katerega so razstavljena dela na ogled.

Naslov slikarskega ciklusa iz leta 2013 opominja na grški izvor besede, kajti sarkofag je pravzaprav kamnita skrinja za človeško truplo (hiša mrtvega) oziroma »pojedeno meso«. V oklepaju črki U. S. za besedico Sarcophag pa nekako asociirajo na demonsko vlogo Združenih držav Amerike (United States) v svetu ter povezavo z njo oziroma njenemu nasprotovanju, ki se je izrazilo z zrušitvijo »dvojčkov« v New Yorku. Je pa tudi sam avtor, Lojze Logar, že nekako ob ustvarjanju tega svojega poslednjega slikarskega ciklusa slutil svoj življenjski konec.

Sledil je še ogled ostalih novih prostorov Občine Radenci, v sejni sobi 1 pa so se še enkrat lahko ob izobešenih grafikah spomnili na Lojzeta Logarja ter njegovega sovrstnika, pisatelja in pesnika Kajetana Koviča, ki mu je tudi bil podeljen naziv častnega občana Občine Radenci. Ob grafikah so namreč verzi njegovih pesmi: Rumena pesem, Rdeča pesem, Zelena pesem in Bela pesem. Tam je skupinico literarnega krožka pozdravila direktorica občinske uprave Občine Radenci, Mojca Marovič, ter jih ob prijetnem pogovoru pogostila s kavo.



Več v Kultura in izobraževanje