Prepevalo je več kot 600 mladih pevk in pevcev

Na srečanju Čriček poje 2018 nastopilo 17 otroških in mladinskih zborov, ki so s srcem in ponosom prepevali (tudi) domače slovenske pesmi.

Prlekija-on.net, torek, 24. april 2018 ob 08:18
Čriček poje 2018

Čriček poje 2018

Podobno kot že skoraj 30 minulih let, sta velika avla in jedilnica radgonske osnovne šole tudi letos bili skoraj premajhni, da bi sprejeli vse tiste, ki so želeli prisluhniti nastopom mladih pevk in pevcev, kateri so se predstavili z enkratnim petjem. V organizaciji OI JSKD, pod vodstvom Simone Pirc Katalinič, in OŠ Gornja Radgona, je namreč bila na sporedu tradicionalna območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici Čriček poje 2018. In na enem mestu se je slišalo enkratno petje iz več kot 600 mladih grl učencev in varovancev vseh sedmih osnovnih šol in tudi vrtcev iz štirih omenjenih občin, in sicer sestavljenih iz kar 16 zborov. Zraven pa je tokrat bil tudi 17. zbor iz OŠ Bakovci. V času petja, katero so zaradi prevelike gneče razdelili na dva dela, je gotovo mnogim staršem, dedkom in babicam, stricem in tetam, mnogim znanim in neznanim obiskovalcem in gostom, bilo nekako toplo in prijetno pri srcu.

Kako tudi ne, ko pa so otroci, skupaj s svojimi zborovodkinjami in zborovodji ter spremljevalci na inštrumenti, pripravili enkraten spored, mladi pevci in pevke, ki so sestavljali 17 zborov pa so zapeli kar 51 pesmi mnogih domačih in tujih skladateljev, pesnikov in glasbenikov, pa ljudskih pesmi ipd. Ob mnogih mladih pevcih in pevkah, ki so s svojim ubranim petjem dejansko navdušili pa nikakor ne gre pozabiti niti na spremljevalce na Orffovih inštrumentih, klavirju, kitarah, bobnih..., ki so bili tudi sovrstniki mladih pevcev in pevk, zraven pa so bili tudi mnogi odrasli strokovni spremljevalci z različnimi inštrumenti. Nikakor pa ne smemo pozabiti niti na zborovodkinje in dva zborovodja, ki so najbolj zaslužni, ne le za lepo petje, temveč marsikje že za obstoj zborov, in brez katerih bi tovrstne prireditve težko pripravili. Vsekakor pa kaže omeniti tudi odlično moderiranje Vere Granfol, prof., ki je vse skupaj povezala s prijetnimi literarnimi in glasbenimi vložki. Tako ona, kot obiskovalci so pohvalili vse ustvarjalce odličnega petja z besedami, da "kdor lepo poje tudi misli lepo", ter izrazili zadovoljstvo, da zborovsko petje na območju UE Gornja Radgona, ne usiha. Vsem zborovodkinjam in zborovodji, pa sta priznanja in rože podeljevali predsednica sveta OI JSKD Gornja Radgona Slavica Kovačič in pomočnica ravnateljice OŠ Gornja Radgona, Sonja Muršec.

Na sami reviji, ki je bila uspešna v vsakem pogledu, smo med drugim slišali, kako nas pesem plemeniti in bogati, in da kljub domnevno prenatrpanem šolskem urniku mora ostati čas tudi za redno zborovsko petje na šolah. Imamo zelo dobre otroške in mladinske zbore, kakovostne in usposobljene zborovodkinje. Žal pa je vse nekako premalo poguma in tudi olimpijskega duha, kjer je važno sodelovati. Lahko pa bi samo še dodali, da je žal pri nas še vedno preveč mačehovskega odnosa do mladih pevcev in nasploh zborovskega petja, ter da še tega ne bi imeli, če marsikatera izmed omenjenih zborovodkinj in še kdo, predvsem v prostem času ne bi veliko delali z otroci, in to tudi v njihovem prostem času. Za zborovsko petje je potrebno nameniti tudi več sredstev, kajti to ni navadna interesna dejavnost v šoli, temveč je tukaj potrebno veliko odrekanj in vsega drugega. Ne glede na vse, na radgonskem območju so lahko ponosni, da imajo toliko pevskih zborov, kar jim ne bi uspelo brez zborovodij, pa tudi brez ostalih strokovnih sodelavcev, ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, predvsem pa brez otrok in njihovih staršev.

Revija, katero je ocenjevala strokovna spremljevalka Danica Pirečnik, je potrdila, da je priljubljenost petja že od nekdaj v slovenskih srcih doma in da smo po duši in navadi narod, ki rad prepeva, je zagotovo znano tudi izven naših meja. Prav zato, torej da se tradicija petja ohranja predvsem otroških in mladinskih zborov v šolah, se med drugim organizirajo tudi takšna in drugačna srečanja mladih pevk in pevcev. Za petje moraš imeti veliko posluha, volje in odrekanja, predvsem pa podpore. In prav vsi ti mladi številni pevci so potrdilo, da z vztrajnostjo in veseljem, petje ne bo pozabljeno.

Kakorkoli že, s po tremi skladbami so se predstavili: V prvem delu srečanja so nastopili Otroški pevski zbor (OPZ) Vrtca Manko Golar Gornja Radgona, OPZ "Sonček" Sv. Jurij ob Ščavnici, OPZ »Mehurčki Vrtca Radenci - Radenski mehurčki, OPZ "Mlinčki" OŠ in Vrtca Apače, OPZ OŠ Kapela, OPZ OŠ S. Jurij ob Ščavnici, OPZ OŠ Apače, OPZ OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, OPZ Kajetana Koviča Radenci in OPZ OŠ Gornja Radgona (3.,4.,5. r). V drugem delu srečanja pa OPZ in Mladinski pevski zbor (MPZ) OŠ Gornja Radgona, MPZ OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, MPZ OŠ Kapela, MPZ OŠ Bakovci, MPZ Apače in Podružnične OŠ Stogovci, MPZ OŠ Kajetana Koviča Radenci in še MPZ GŠ Gornja Radgona.



Več v Kultura in izobraževanje