Dijaki GFML spoznavali Evropsko unijo

Imeli so čast spoznati evropsko komisarko Violeto Bulc, obiskali pa so tudi evropski parlament v Strasbourgu

Prlekija-on.net, četrtek, 26. april 2018 ob 07:56
Violeta Bulc na GFML

Violeta Bulc na GFML

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, so v ponedeljek, 23. aprila, imeli čast spoznati evropsko komisarko Violeto Bulc. V sproščeni diskusiji so dodobra spoznali in ponovili znanje o Evropski uniji, njenih ustanovnih članicah in statistikah slovenskega ter evropskega gospodarstva, ki javnosti niso dobro znane. Z aktivnim sodelovanjem so si prislužili tudi nekaj praktičnih nagrad.

Slovenska političarka jim je predstavila aktualne, njim že znane projekte, kot so Erasmus+, Learn to move, move to learn in Evropska solidarnostna enota, ki spodbujajo mlade k premiku izven cone udobja in spoznavanju tujine.

Ker Bulčeva pokriva področje prometa in mobilnosti, so spregovorili tudi o polemikah o drugem tiru, o avtomatiziranih in v prihodnosti tudi avtonomnih vozilih, trajnostnem razvoju in napredku tehnologije. Najbolj vizionarska ideja, ki jo je predstavila, je bila, da se želi še pred iztekom svojega mandata prepeljati od točke A do točke B z letečim avtomobilom. Poslušalce je ta misel sprva nasmejala, nato pa bila jasen pokazatelj, da se za velikimi premiki skrivajo nenavadne ideje.

Violeta Bulc je k dijakom pristopila sproščeno in nasmejano ter tako z njimi delila drugačno sliko politične osebnosti. Enourno druženje so zaključili z obujeno slovensko in evropsko zavednostjo, strinjali pa so se tudi, da je povsod lepo, a doma najlepše.

Obisk evropskega parlamenta v Strasbourgu

16. in 17. aprila pa so projektu Šola ambasadorka EP dodali še en dogodek. Štirinajst dijakov 3. letnika je na povabilo evroposlanke Tanje Fajon obiskalo Evropski parlament v Strasbourgu. Kljub plenarni seji v parlamentu jih je prijazno sprejela in jim predstavila svoje delo. Ogledali so si zgradbo parlamenta in prisostvovali uvodnemu govoru francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Poudaril je evropsko demokracijo in suverenost ter pozval Evropejce, naj odločijo, kakšno Unijo želijo.

Dan prej so se ustavili še v Svetu Evrope (Council of Europe). Spoznali so, da je to mednarodna organizacija 43 držav sveta, ki se zavezujejo spoštovanju prava in človekovih pravic, in ni del institucij EU. Strokovni in zelo zanimiv obisk so popestrili z ogledom starega mestnega jedra v Strasbourgu, na poti domov pa se ustavili še v nemškem Ulmu.

"Evropska demokracija je najboljša izbira ...", so odzvanjale Macronove besede, medtem ko so se vračali domov. Na poti jih je ves čas spremljalo sonce. Ja, res je. Lahko smo srečni, da živimo tu, kjer smo. Mnogi nimajo svobode gibanja, govora, izražanja svoje vesti, temeljnih pravic, ki so nam samoumevne.



Več v Kultura in izobraževanje