O risbah na japonskem papirju

Literati obiskujejo in se zanimajo tudi za likovne razstave

Filip Matko Ficko, četrtek, 26. april 2018 ob 12:18
Ogled razstave »Risbe na japonskem papirju«

Ogled razstave »Risbe na japonskem papirju«

Skupina članic in članov literarnega krožka DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, se je pod vodstvom voditeljice krožka, prof. Bee Baboš Logar, zadnjo sredo v aprilu odpravila v Mursko Soboto na ogled razstave »Risbe na japonskem papirju« akademskega slikarja in kiparja Draga Tršarja. V Galeriji Murska Sobota jih je z veseljem sprejela tam zaposlena Jelka Gider.

Iz pripovedi gostiteljice so zainteresirani veliko izvedeli o japonskem papirju, ki ga v razvitem (zahodnem) svetu poznajo kot »rižev papir«, čeprav s samo rastlino riž nima nič skupnega. Kajti izdelujejo ga pravzaprav iz murvinega ličja, je s svojo svilnato teksturo različnih debelin in tekstur ter obarvan z naravnimi pigmenti, da je vsestransko uporaben v dekorativne namene. A umetnik Drago Tršar, ki bo konec meseca aprila praznoval 91. rojstni dan, je ustvaril številne umetnine prav na tovrstnem japonskem papirju in v okviru serije razstav v letošnjem letu kar v šestih galerijah po Sloveniji sodi murskosoboška razstava v ta sklop.

Nekaj svojih kiparskih del je umetnik Drago Tršar poklonil Galeriji Murska Sobota in le-te so tokratni obiskovalci lahko tudi videli, ne le enkratno razstavo »Risbe na japonskem papirju«.



Več v Kultura in izobraževanje