Borut Pahor si je ogledal kasaške dirke in muzej ter se ustavil na stojnicah Prlekfesta

Nedeljske dirke v Ljutomeru si je ogledal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

Prlekija-on.net, nedelja, 6. maj 2018 ob 18:35
Borut Pahor v Ljutomeru

Borut Pahor v Ljutomeru

Nedeljske dirke, ki so na hipodromu v Ljutomeru potekale 6. maja, si je ogledal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Predsednika sta v Ljutomeru sprejela županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba in predsednik Kasaškega kluba Ljutomer, mag. Janez Slavič.

Na častni tribuni, kjer so med drugim bili prisotni še predsednik Kasaške zveze Slovenije, dr. Henrik Gjerkeš, župani Občin Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci in Ormož, Miroslav Petrovič, mag. Branko Belec in Alojz Sok so si skupaj ogledali prvo dirko, nato pa si je predsednik v spremstvu ogledal še kasaški muzej ter se ustavil na stojnicah Prlekfesta, kjer je pokušal različne prleške dobrote.

Ogledal si je tudi okolico hipodroma in hleve ter se ob tem rokoval s številnimi obiskovalci, nekateri so priložnost izkoristili tudi za "selfie" s predsednikom.

Dolga tradicija kasaštva v Prlekiji

Leta 1874 so bile na Cvenu prve konjske dirke, kar je rojstna letnica ljutomerskih konjskih dirk, saj se je ozemlje Prlekije ponašalo z zelo razvito konjerejo. To dokazuje tudi ljutomerski grb, ki je obstajal že v 15. stoletju in predstavlja srebrni ščit, v katerem je po trati dirkajoči enorogi konj. V Prlekiji konje kasače vzrejajo že več stoletij. Leta 1875 je bilo v Ljutomeru ustanovljeno dirkalno društvo.

Kasaški šport in konjske dirke, sta pustila pomemben pečat v preteklosti in sooblikujeta utrip življenja v Prlekiji tudi v prihodnosti. Poletje je zaznamovano s konjskimi dirkami, ki so vrhunec nedeljskih popoldnevov. Postalo je že tradicija, da se družine skupaj s prijatelji odpravijo na konjske dirke. Del tega je v nedeljo spoznal tudi predsednik RS.

Na sporedu je sicer bilo pet dirk s kasači iz celotne Slovenije, člani domačega KK Ljutomer so dosegli tri zmage.



Več v Družabno