Na Razkrižju so praznovali mednarodno Florjanovo nedeljo

Srečali so se gasilci Slovenije in Hrvaške

Jože Žerdin, torek, 8. maj 2018 ob 19:28
Florjanova nedelja na Razkrižju

Florjanova nedelja na Razkrižju

Tudi letos ob godu sv. Florjana je bilo v obmejni župniji Razkrižje zelo slovesno, kajti domače gasilsko društvo, ki letos obeležuje 90 let delovanja je skupaj z župnijo pripravilo v nedeljo, 6. maja Florjanovo sveto mašo za žive in pokojne gasilce. V župnijski cerkvi sv. Janeza Nepomuka je sveto mašo daroval domači župnik msgr. Franc Režonja. Sodelovanje med gasilci iz PGD Razkrižje in gasilskim društvo Štrigova na Hrvaškem je prijateljsko, ker za gasilce meje niso ovira. Pri sveti maši so se zbrali gasilci, gasilska mladina in veterani sektorskih gasilskih društev PGD Razkrižje, PGD Globoka, PGD Pristava, PGD Stročja vas, PGD Podgradje in gostje gasilci iz PGD Štrigova iz sosednje države Hrvaške.

Župnik se je v pridigi ozrl na gasilskega zavetnika sv. Florjana, ki dan in noč bdi nad gasilci ter jih varuje pred ognjem in nesrečami. Na Florjanovem shodu je zbranim gasilcem nekaj besed namenil tudi predsednik PGD Razkrižje Izidor Novak, ki se je zahvalil župniku za moralno podporo in dobro sodelovanje. Zahvalil se je tudi župljanom in občanom občine Razkrižje, ki po svojih močeh podpirajo gasilce. Gasilci gasilskega društva Razkrižje in ostala društva znotraj Gasilske zveze Ljutomer so v preteklosti že dokazali svojo pripravljenost pomagati in priskočiti sočloveku v težavah na pomoč, posebno še ob požarih, poplavah, zimskih ali drugih nevšečnostih.

Delo prostovoljnih gasilcev je velikokrat nevarno in težko, potreben je pogum, predanost in želja po novih izzivih. Tudi nabave gasilske opreme in njeno vzdrževanje je ključnega pomena za razvoj gasilskega društva. Za nemoteno delovanje gasilskega društva Razkrižje pa gre velika zahvala občini Razkrižje, občanom in številnim donatorjem. Ena od oblik zbiranja sredstev za nabavo prepotrebne opreme je tudi raznos gasilskih koledarjev po domačijah. Predsednik je svoj nagovor sklenil z besedami »Kjer je sloga, tam je moč, v dobro ljudstva na pomoč«.

Po Florjanovi maši so se gasilci zbrali na mednarodnem Florjanovem srečanju na župnijskem dvorišču pred cerkvijo, kjer je potekalo prijateljsko srečanje in kjer so gasilske vezi med gasilskimi društvi Slovenije in PGD Štrigova še bolj utrdili.



Več v Kultura in izobraževanje