Po 66 letih sta se srečali polsestri

Ganljivo srečanje dveh polsester Dragice Zver iz Lipovcev in Jasne Mrkvička iz Lokve v Gorskem Kotarju pri Delnicah na Hrvaškem

Jože Žerdin, nedelja, 13. maj 2018 ob 21:23
Srečanje po 66 letih

Srečanje po 66 letih

V Lipovcih v občini Beltinci je bilo v soboto, 12. maja, pri družini Zver zelo veselo, kajti po 66 letih sta se prvič srečali polsestri Dragica Zver, ki je praznovala rojstni dan in njena polsestra Jasna Mrkvička iz Lokve v Gorskem Kotarju pri Delnicah na Hrvaškem, ki je po 66 letih prišla obiskat svojo polsestro Dragico v Slovenijo. V Slovenijo na obisk v Lipovce je poleg Jasne prišla še Ivanka, ki je žena od polbrata Ljubomira, ki pa je umrl v 41. letu starosti.

Zgodba pred 66 letih je bila resnična. Mama od Dragice Zver iz Lipovcev Elizabeta je v tistem času, pred 66 leti delala kot kuharica v Zvezdi v Murski Soboti. Med vojakom Ivanom, ki je bil na služenju vojske v soboški vojašnici leta 1951, so se spletle vezi in iz ljubezni se je rodila hčerka Dragica. Sčasoma so se vezi med mamo Elizabeto in vojakom Ivanom iz Hrvaške pretrgale, kajti Ivan je zapustil Slovenijo. Ivan si je na Hrvaškem ustvaril novo družino, kjer sta se v zakonu rodila hčerka Jasna in sin Ljubomir, ki je polbrat Dragice Zver, ki pa je žal že pokojni.

Leta so tekla in Dragica, ki je danes upokojenka tovarne Mura Murska Sobota in živi z možem Stankom mirno in umirjeno življenje, se je po 66 letih odločila, da bo poiskala preko fotografije svojega očeta in svojo polsestro in polbrata, kar se ji je tudi uresničilo. Pred časom je snaha Sandra po naključju na facebooku dala nekaj slik od vojaka Ivana in sčasoma je prišel odgovor in sporočilo iz Hrvaške, da se je našel oče Ivan od Dragice Zver iz Lipovcev.

Tisti dan, ko je Jasna Mrkvička iz Hrvaške prišla po 66 letih obiskat svojo polsestro Dragico, so ji domači in sorodniki pripravili nepozaben sprejem, kjer so tekle solze sreče in veselja, da sta se polsestri Dragica in Jasna srečali po dolgih 66 letih. Poslej se bodo družinske vezi med Dragico in Jasno še bolj utrdile. Družina Zver se je odločila, da bo čez čas vrnila obisk v Lokve pri Delnicah, kjer bodo obiskali polsestro Jasno in obiskali grob očeta Ivana in polbrata Ljubomira in se mu poklonili, opravili molitev in prižgali sveče. Obe polsestri sta krščansko vzgojeni, obiskujeta svete maše in druge cerkvene dogodke vsaka v svoji župniji.



Več v Kultura in izobraževanje