Skupina Kofola povečala prihodke v prvem četrtletju

V Adriatic regiji skoraj za petino višja prodaja

Prlekija-on.net, sreda, 16. maj 2018 ob 14:08
Radenska

Radenska

Češka skupina Kofola, ki je med drugim lastnica Radenske, je v prvem letošnjem četrtletju okrepila prihodke za 6,7 odstotka na 56,45 milijona evrov. Bruto dobiček iz poslovanja se je povečal za nekaj več kot 23 odstotkov na 3,83 milijona evrov. Prihodki skupine Kofola so se v prvem četrtletju brez upoštevanja Poljske povečali za 10,9 odstotka, skupno pa je prodaja skupine zrasla za omenjenih 6,7 odstotka. Iz poslovanja je skupina vknjižila izgubo v višini 1,46 milijona evrov, v enakem obdobju lani je beležila 2,27 milijona evrov izgube. Na češkem trgu je Kofola povečala prodajo za 14 odstotkov, predvsem na račun večje prodaje pijač Kofola, Rajec in Vinea. Na slovaškem trgu se je prodaja okrepila za 3,4 odstotka. Poleg omenjenih blagovnih znamk so potrošniki kupovali tudi več pijač blagovne znamke Rauch.

Na najbolj perspektivnem trgu skupine, to je v regiji Adriatic, kamor sodita Slovenija in Hrvaška, se je prodaja povečala za 17,2 odstotka. Na Hrvaškem je skupina ustvarila več kot desetodstotno rast, medtem ko rezultatov poslovanja za Slovenijo v skupini ne omenjajo. Skupina je okrepila prodajo na področju t.i. zdravju prijaznih izdelkov. Prodaja blagovne znamke UGO se je povečala za 32,4 odstotka. V prvem četrtletju je kupila češko družbe Leros, ki proizvaja izdelke iz zdravilnih rastlin in naravnih čajev. Skupaj z družbo Premium Rosa, ki jo je na Poljskem prevzela lani, bo ustvarila nov segment, osnovan na zeliščih in zdravih surovinah kakovostnih naravnih čajev. Prodaja vodilne blagovne znamke UGO se je povečala za 32,4 %, predvsem zaradi 82 solatnih in fresh barov. Še en pomemben korak v tem segmentu je skupina naredila v prvem četrtletju leta 2018 z nakupom 100-odstotnega deleža tradicionalne češke družbe LEROS. "Rezultati prvega četrtletja so potrdili trend rasti iz zadnjega četrtletja leta 2017 in jih sprejemamo zelo pozitivno. Menim, da dajejo razlog za optimističen pogled, tudi ob upoštevanju trenutnega toplega vremena. Kot že tradicionalno, smo rasli na Češko-Slovaškem in v Adriatic regiji," pravi Daniel Buryš, finančni direktor skupine Kofola.

Skupina Kofola je ena od največjih proizvajalcev brezalkoholnih pijač s sedmimi proizvodnimi obrati na petih evropskih trgih. Skupno zaposluje več kot 2.100 ljudi (brez ruske proizvodnje). Produktni portfelj Kofole na Češkem in Slovaškem vključuje tradicionalno kola pijačo, narejeno po tradicionalnem Kofolinem receptu, izvirsko vodo Rajec, sirupe Jupi, grozdni sok Vinea, otroške pijače Jupík, energijske pijače Semtex in druge tradicionalne češke in slovaške znamke, kot so Chito, Top Topic in Citro Cola. Ima tudi licenco za proizvodnjo in distribucijo pijač Royal Crown Cola in Orangina. Kofola je ekskluzivni distributer znamk Evian in Badoit na češkem in slovaškem trgu ter distributer tradicionalne izvirske zdravilne mineralne vode Vincentka češkim trgovcem in gastronomskemu sektorju. Največje znamke iz portfelja poljske Hoop Polska so sirupi Paola, Hoop Cola, mineralna voda Arctic in otroški sokovi Jupík, podjetje pa od leta 2018 distribuira tudi ledeni čaj blagovne znamke Nestea ice tea.

Leta 2015 se je Kofoli pridružila Radenska. V letu 2016 so portfelj, ki je prej obsegal tradicionalno mineralno vodo Radenska ter brezalkoholne pijače Ora in Oaza, razširile priljubljene hrvaške znamke Nara, Inka in Voćko. Leta 2016 je Radenska postala proizvajalec in distributer pijač Pepsi, Mirinda in 7Up za hrvaški trg. Leta 2016 je Skupina Kofola prevzela hrvaško znamko mineralne vode Studenac...



Več v Gospodarstvo