Heroji furajo (in žurajo) v pižamah

Spregovorili so o prometni varnosti mladih ter pozvali starše k pomoči

Prlekija-on.net, četrtek, 17. maj 2018 ob 14:02
Heroji furajo v pižamah

Heroji furajo v pižamah

V prostorih Mladinskega centra (MC) Gornja Radgona, je Zavod VOZIM, skupaj z občino Gornja Radgona in MC Gornja Radgona, pripravil nadvse aktualen posvet strokovne javnosti in mladih, pod naslovom Heroji furajo v pižamah. Posvet je bil predvsem namenjen predstavitvi istoimenskega projekta, prvenstveno pa predstavitvi težav in izzivov, s katerimi se soočajo mladi pri udejstvovanju v prometu, o razlogih zanje, o ukrepih, namenjenih mladim, iskanju rešitev in dobrih praks za izboljšanje prometne varnosti mladih. Na posvetu so bile predstavljene teme, kot so: alkohol in druge prepovedane psihoaktivne snovi ter mladi, škodljivo pitje in omejitev škodljivega pitja; stanje prometne varnosti mladi, na nacionalni in lokalni ravni; in vloga mladih, staršev in drugih v oblikovanju prometne varnosti mladih. Predstavljene so bile zaveze in predlog konkretnega akcijskega načrta izboljšav, ki se jih bo lokalna skupnost, v partnerstvu s ključnimi institucijami, zavezala izpolnjevati v letu 2018 in naslednjih letih.

Na posvetu so poleg stroke z različnih področjih, sodelovali tudi mladi, in sicer dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ki so predstavili svoja koristna in zanimiva stališča ter vprašanja in aktivno sodelovali pri razpravi. Odgovarjali so tudi na vprašanja, kaj lahko naredijo sami, kaj lahko naredijo starši in kaj lahko naredi policija, zdravstvene ustanove in pa druge institucije. Hkrati s posvetom sta potekali tudi dve delavnici, in sicer na temo škodljivega pitja alkohola med mladimi in temo vožnje pod vplivom alkohola, ki so jo izvedli dijaki SŠGT Radenci. Bistvo obeh delavnic je bilo najti konkretne rešitve. Takoj po delavnicah in posvetu pa so pripravili tudi pogovor z novinarji, kjer so predstavili zaključke in nadaljnje aktivnosti v sklopu projekta v občini Gornja Radgona. Spregovorili so: župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko; predstavnica Zavoda VOZIM, Barbara Slaček; predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), dr. Maja Roškar; vodja MC Gornja Radgona, Tomaž Rous in njegova sodelavka Sandra Kovačič ter inšpektor SUP PU Murska Sobota, dr. Srečko Šteiner.

Splošno je znano, da vseslovenski projekt pod geslom Heroji furajo v pižamah, katere pobudnik je zavod Vozim, želi nagovoriti mlade, da ne vozijo pod vplivom alkohola, hkrati pa poziva starše, da poskrbijo za varen prevoz svojih otrok domov, četudi sredi noči in v pižami. Že 9. junija bodo v okviru prireditve Športaj s Klinko v Gornji Radgoni, konkretno izvajali akcijo Heroji furajo v pižami, ko bodo invalidi, ki so bili poškodovani v prometnih nesrečah, v predelanih vozilih brezplačno vozili mlade iz zabave domov. Enako bo 28.7. v Veliki Polani in še kje po Pomurju. "Lokalna skupnost je vedno podpirala in podpira vse vsebine, ki se nanašajo na zasnovo bodoče prometne varnosti, navsezadnje smo lansko leto sprejeli tudi celostno prometno strategijo v občini. Sploh pa bomo vse dobre ideje vedno upoštevali z željo, da s tem podpremo cilj, da nas ne bi redčil alkohol ali kakšne druge nedovoljene substance," je v imenu gostiteljice, občine Gornja Radgona, povedal župan Rojko in dodal, da je zavod Vozim k njim prišel z zelo dobro idejo, da bi na živih primerih pokazal kako pomembno je, da se upoštevajo pravila, ne glede na to ali smo pešec, kolesar ali šofer.

Dr. Maja Roškar iz NIJZ, ki je dejala, da so mladostniki najbolj ranljiva skupina v prometu, se je osredotočila predvsem na področje alkohola, ki je eden izmed glavnih krivcev prometnih nesreč. Posebej je žalostna, da narašča pitje alkohola med mladostniki in se starostna meja pivcev čedalje bolj znižuje. "Na NIJZ iz državnih statistik ugotavljamo, da nam vsak dan samo zaradi zdravstvenih vzrokov, ki jih lahko 100 odstotkov pripišemo alkoholu, umreta dve osebi. Če bi pogledali podatke pomurske regije bi ugotovili, da je takih smrti vsako leto približno 53. Predvsem pri mladih v starosti od 25 do 34 let naraščajo oblike opijanja, zlasti pri ženskah, ki se močno približujejo moškim. Mladostniki se z alkoholom srečajo že do 15 leta starosti, starost pa se iz leta v leto znižuje - zanimiva je tudi informacija, da kar 13 odstotkov petnajstletnikov alkohol pije tedensko", je povedala in dodala, da po njihovih ugotovitvah med bolj ranljive skupine prebivalstva sodijo predvsem mladostniki in mladi odrasli.

Barbara Slaček, ki se je ponesrečila kot 19-letnica in je že 20 let na invalidskem vozičku, sicer predstavnica Zavoda VOZIM, je predstavila njegovo delovanje. Slednji je bil ustanovljen z namenom širjenja gibanja na nacionalni pa tudi mednarodni ravni ter z namenom združevanja posameznikov - paraplegikov in tetraplegikov ter ostalih ponesrečencev v prometnih nesrečah, ki želijo svojo zgodbo širiti naprej. Njihov cilj in želja je, da bi vsak mladostnik, vsaj enkrat slišal predavanje svojega vrstnika, ki je zaradi prometne nesreče prikovan na invalidski voziček ali kakorkoli drugače poškodovan. Povprečna starost, ko oseba zaradi prometne nesreče pristane na vozičku je namreč 22 let. Projekt se izvaja po celotni Sloveniji od konca novembra lani. Prometni inšpektor SUP PU Murska Sobota, dr. Srečko Šteiner je predstavil statistiko pomurskih cest. V zadnjih dveh letih so policisti obravnavali 2.138 prometnih nesreč, pri tem je bilo 332 oseb pod vplivom alkohola. Lani je v štirih prometnih nesrečah življenje izgubilo pet oseb, pri tem sta bila v dveh prometnih nesrečah povzročitelja pod vplivom alkohola. "Velikokrat pozabljamo, da se za temi številkami in statističnimi podatki skrivajo ljudje, družinske tragedije," je opomnil Šteiner, ki je pristavil žalostno ugotovitev, da so policisti ljudje, ki dobro vedo kaj pomenijo tragedije na cestah...



Več v Kultura in izobraževanje