»Vinogradi obeh bregov Mure 2018« v Radinu

Na ogled je razstava 24. mednarodne slikarske kolonije

Prlekija-on.net, četrtek, 24. maj 2018 ob 08:38
Razstava Vinogradi obeh bregov Mure

Razstava Vinogradi obeh bregov Mure

Okrajni glavar avstrijske jugovzhodne Štajerske (Südoststeiermark), dr. Alexander Majcan, in Predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec, sta v navzočnosti številnih likovnih umetnikov in ljubiteljev slikarstva, v hotelu Radin v Radencih, odprla enkratno razstavo. Gre za razstavo likovnih del 24. mednarodne slikarske kolonije "Vinogradi obeh bregov Mure 2018", ki jo izmenično gostita republiki Avstrija in Slovenija. Tokrat je odprta razstava umetnin, ki so izpod čopičev slikark in slikarjev iz obeh držav, v minulih dneh, nastale na slovenski strani reke Mure. Številne povabljene goste sta nagovorila omenjena, krajni glavar Südoststeiermark dr. Alexander Majcan in Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Na ogled pa so dela, ki so jih naslikali umetnice in umetniki: Alois Bresnik (A), Aleksandra Fekonja (SVN), Rosina Gmeindl (A), Gerhard Guttmann (A), Edith Maria Keckeis (A), Tatjana Mijatović (SVN), Brane Širca (SVN), Matjaž Stražar (SVN), Dana Štrucelj (SVN), Matej Turnšek (Bildhauer) in Christa Nikl-Wlodkowski (A).

Tematika slikarskega snovanja so bila tudi tokrat vinogradniška pobočja in krajina obeh bregov Mure brez vsebinskih in stilnih omejitev, v likovnem izrazu, ki sega od predmetnega do abstraktnega. Slikarska kolonija »Vinogradi obeh bregov Mure« se je porodila v letu 1994 kot odraz dobrega čezmejnega sodelovanja Pomurskega sejma v Gornji Radgoni in takratnega Okrajnega glavarstva v Bad Radkersburgu. K uspešni uresničitvi zamisli o koloniji ter v nadaljevanju k njeni uspešni tradiciji je pripomoglo odlično sodelovanje takratnega direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca in glavarja Bad Radkesburga, dr. Konrada Kranicha. Pomurski sejem in predsednik uprave Janez Erjavec pa tradicijo vzorno nadaljuje tudi z zdajšnjim okrajnim glavarjem novoustanovljenega okraja »Jugovzhodna Štajerska«, ki je nastal z združitvijo okrajev Radkersburg in Feldbach v Südost Steiermark, dr. Aleksandrom Majcanom. Predsednik uprave Pomurskega sejma je v aprilu 2018 za dolgoletno delo pri razvoju prijateljskega in vsestranskega sodelovanja med avstrijsko Štajersko in Slovenijo prejel tudi posebno priznanje avstrijske dežele Steiermark.

Sicer pa se s kolonijo in razstavo potrjuje, da umetnost ne pozna meja, pa tudi v zavesti prebivalcev so meje komajda zaznavne. Umetnice in umetniki iz Slovenije in Avstrijske Štajerske že 24 let sodelujejo in prijateljujejo v okviru mednarodne slikarske kolonije Vinogradi obeh bregov Mure. Navdih najdejo na eni ali drugi strani reke Mure v vinogradniško-vinarskih regijah Bad Radkersbura in Gornje Radgone. Potrjujejo tudi, da imata umetnost in kultura velik univerzalni jezik ljudi, saj omogočata komunikacijo onostran jezikovnih ovir. Na koloniji je poleg ustvarjanja pomembno tudi druženje. Spletajo se nove prijateljske vezi. "Najbolj sem vesela, da se sodelovanje ne zaključi po koloniji, temveč se nadaljuje tudi po njej. Moj namen za prihodnost v tem projektu je privabiti kvalitetne umetnike, ki bi jim tovrstno sodelovanje koristilo in odprlo nove možnosti za vključevanje v mednarodni kulturni prostor. Noben umetnik ne ustvarja sam zase, saj so njihova dela namenjena drugim. Publiki. Zato je ta kolonija velikega pomena za umetnike ter tudi za splošno družbeno atmosfero med obema deželama. Kolonija je torej sestavni del zgodbe med obema deželama, ki temelji na prijateljstvu in povezovanju", je dejala Aleksandra Fekonja, koordinatorka likovne kolonije na slovenski strani.

"Zame je še posebej pomembno, da poglabljamo dobre stike s sosedi iz Slovenije in da negujemo prijateljstvo. Poleg dragocenih medčloveških stikov so te mreže pomembne tudi v težkih časih, na primer med begunsko krizo. Umetnost ne pozna meja in tudi v naših glavah so državne meje komaj še prisotne. Vesel sem, da lahko sodelujemo z umetnicami in umetniki na tej koloniji, vsem jim želim še naprej veliko uspeha in ustvarjalnosti", je med drugim dejal dr. Alexander Majcan, okrajni glavar okraja Südost Steiermark. Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec pa dodaja: "Povezovanje narodov na mejni reki Muri je pomembno še posebej v tem času, ko odprte meje ponovno niso več tako samoumevna tema. Slikarji, kiparji in nasploh umetniki so tisti, ki vedno znova brišejo meje in ustvarjajo polja neomejenih horizontov"...



Več v Kultura in izobraževanje