Nepozabno praznovanje: »Živi za danes…«

Ples, pesem, torte, pecivo in zdravice v avli DOSOR-ja

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 28. maj 2018 ob 07:49
Praznovanje rojstnega dne v DOSOR-ju

Praznovanje rojstnega dne v DOSOR-ju

V razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, so bili stanovalke in stanovalci kot tudi naključni obiskovalci v soboto, 26. maja popoldne, priče nevsakdanjemu praznovanju rojstnega dne. Svoj jubilejni, petdeseti, rojstni dan je namreč praznovala Majda Aškerc iz Ljubljane, ki je »reševalka življenj« kot urgentna zdravstvena tehnica v UKC Ljubljana.

Ob svojem jubileju je pripravila praznovanje kar v DOSOR-ju, kjer od leta 2015 biva njena mama Friderika Aškerc, ki je lani praznovala že osemdeseto leto. Po njunem pripovedovanju vse doslej nista nikoli praznovali rojstnih dni. Kajti mama Friderika je veliko let bolehala, bila veliko časa po bolnišnicah, kjer je prestala kar 12 različnih operacij. Zadnja tri leta v DOSOR-ju si je opomogla in tako se je hčer odločila za prvo pravo skupno praznovanje.

Praznovanje sta vsem popestrila s svojim nastopom mlada plesalca standardnih in latinskoameriških plesov Neža Colja in Nik Kardum, ki trenirata športni ples skupaj že osem mesecev v Plesnem klubu Športno rekreativnega kulturnega društva Diamant v Ljubljani. Kmalu se jima je pri treningih misli in telesa kot mentorica pridružila Majda Aškerc. Tako sta devetošolka Neža in Nik, dijak 2. letnika Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani, izvedla bogat program standardnih (valček, tango, slow fox, quick step) in lastinsko ameriških (cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive) plesov. Nik je zaplesal valček tudi z mamo slavljenke, 80-letno Frideriko, ki izredno rada spremlja po televiziji oddajo »Zvezde plešejo«.

Svojo 50-letno življenjsko pot je mami, kot tudi vsem prisotnim, predstavila Majda Aškerc kar sama in sledile so številne čestitke. Tekst Pabla Nerude, ki nekako opisuje tudi slavljenko, njeno »hojo po robu«, njeno izstopanje iz povprečnosti in sivine vsakdana, je prebrala Maruša Jazbec Colja, ki je odlično povezovala vso dogajanje v razstaviščni avli DOSOR-ja: »...Živi za danes. Kajti počasi umira, kdor postane suženj navad, ki si vsak dan postavlja iste omejitve, kdor ne zamenja rutine, kdor si ne upa zamenjati barv, kdor ne govori s tistimi, ki jih ne pozna...«

Izmenjana so bila številna darilca, prinesli so torto, bilo je veliko peciva in ob zdravici so zapeli: »Vse najboljše za Te...«.



Več v Družabno