Zmagala sta vogričevski pasulj in branoslavski golaž

Društvo za ohranitev jedi naših babic - Kihača je pripravilo tekmovanje v kuhanju jedi na žlico

Prlekija-on.net, torek, 29. maj 2018 ob 08:31
Kuhanje jedi na žlico v Vogričevcih

Kuhanje jedi na žlico v Vogričevcih

Med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše in prežganke kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pripravilo domače Društvo za ohranitev jedi naših babic - Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi "na žlico".

Tako je letos z različnimi jedmi iz kotlička nastopilo 12 ekip, in sicer: Društvo gospodinj Juršinci (Babičina gobova juha), TKD Ivanjkovci (Goveji golaž), TŠD Branek Branoslavci (Branoslavski golaž), Slovenske novice (segedin golaž), ŠRD Kostanjevica (Kmečki murki), PGD Ljubečna (Pohorski lonec), PGD Stara Cesta - Mekotnjak (Kisla juha iz nogic), Zvonko Štihec Vidanovci (Tačovica), Catering Slokan Vogričevci (Čili z mesom), Vogričevci team (domači pasulj), Gostilna na Gmajni Razkrižje (ribji paprikaš) in Škedenj bar Ljutomer (Škedenj lonec).

V primerjavi z nekaterimi drugimi prireditvami, ko je že v naprej znano, kaj bodo kuhale vse ekipe, je v Vogričevcih 12 ekip kuhalo jedi na žlico po lastni izbiri. In bilo je kar nekaj zanimivih jedi ob katerih so se kljub veliki vročini mnogim cedile sline. Komisija, v kateri so bili predsednica Lidija Zebec, finalistka televizijske oddaje Gostilna išče šefa, ter člana Božo Tomažič in Tomaž Novak, je tokrat ocenjevala nekoliko drugače, in sicer so izdelek točkovali. Maksimalno je bilo možno prejeti 50 točk (izvirnost in zahtevnost jedi - 10 točk, skladnost recepture in poteka dela - 10 točk in okus - 30 točk. Za jed do 36 točk so ekipe prejele bronasto priznanje, od 37 do 44 točk, srebrno ter od 45 do 50 točk, zlato priznanje. Tako so podelili le dve zlati priznanji, in sicer je najboljši bil Vogričevski pasulj, ki ga je skuhala domača ekipa Vogričevci team, ter Branoslavski golaž, ki so ga skuhali člani ekipe iz sosednje vasi TŠD Branek Branoslavci. Med tremi ekipami, ki so osvojile srebrno priznanje je tudi ekipa Slovenskih novic, ki je skuhala odličen segedin golaž. Prav vse ekipe so prejele priznanja za sodelovanje na Tekmovanju za ohranitev jedi iz kotličkov naših babic, ter izvirno praktično nagrado.

Dobrote iz kotličkov vseh vrst, barv in velikosti so teknile številnim obiskovalcem, ki so se zbrali v Vogričevcih. Kuharji in jedci so si do poznih ur izmenjevali recepte jedi na žlico. Predsednik Kihače, neutrudni Igor Slokan pa je vesel, da se tudi mladi trudijo pri ohranjanju kulinarične dediščine, zato kmalu načrtuje nova kuharska srečanja in dogodke. Sploh pa kaže pohvaliti krajane Vogričevcev, kjer v različnih dogodkih, torej tudi pri "kuhanju" sodelujejo in pomagajo skorajda vsi. Poleg dela pa se tudi poveselijo, kot je bilo tokrat ob zvokih glasbene skupine ansambla Legende.



Več v Družabno