Defibrilator odslej tudi na firmi Cornus v Logarovcih

Na firmi Cornus d.o.o. v Logarovcih so predali namenu novi defibrilator, ki sta ga donirala zakonca Sandra in Drago Belec

Prlekija-on.net, sreda, 30. maj 2018 ob 21:531
Defibrilator v Logarovcih

Defibrilator v Logarovcih

Zaposleni v Zdravstvenem domu Ljutomer so v okviru projekta pod imenom "Rešujmo življenja, vsaka sekunda šteje", v sredo, 30. maja opoldne, na firmi Cornus d.o.o. v Logarovcih predali namenu novi defibrilator, ki sta ga donirala zakonca Sandra in Drago Belec.

Zbrane so nagovorili lastnik podjetja Cornus Drago Belec, direktor Zdravstvenega doma Ljutomer Đorđe Šiškin, dr. dent. med. in župan občine Križevci mag. Branko Belec.

Pripomoček za oživljanje (AED), ki je namenjen vsem okoliškim prebivalcem, je pomemben predvsem zato, ker ga lahko uporabljamo tudi laiki in tako pomagamo nezavestni osebi, medtem ko čakamo na prihod nujne medicinske pomoči. Pri zastoju srca vsaka minuta šteje in bližina defibrilatorja lahko reši življenje.

Zaposlena iz Zdravstvenega doma Ljutomer Manja Budja dr. med. in zdravstveni tehnik Tilen Majerič sta napravo podrobno predstavila in oživljanje demonstrirala na lutki. Tudi prisotni so dobili možnost namestiti defibrilator in masirati srce. Mogoče pa kdaj pride prav takšno znanje. 

Kaj je AED?

AED (avtomatski zunanji defibrilator) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Obstaja mnogo vrst naprav AED različnega izgleda, namen in uporaba vseh pa je enaka. AED je sestavljen iz ohišja z baterijo iz katerega izhajata dve nalepki - elektrodi. Na ohišju najdemo največ 2 gumba, eden za vklop, drugi pa za proženje električnega sunka, aparat nam daje glasovna navodila v slovenskem jeziku.
Aparat AED lahko uporablja vsak, njegova uporaba je varna in enostavna.
Vsak laik lahko s pravilnim temeljnim postopkom oživljanja in uporabo AED naredi skoraj toliko, kot ekipa nujne medicinske pomoči. Poleg obvestila na 112 je najpomembneje, da se začne pomoč nuditi takoj, in sicer z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja (30 stiskov prsnega koša in 2 vpiha umetnega dihanja). To se izvaja dokler druga oseba ne prinese naprave AED. Bistvo izvajanja TPO je »kupovanje« časa bolniku do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči.
Uporaba AED, brez stiskov prsnega koša in umetnega dihanja, je neučinkovita. (http://www.zd-lju.si/)

Želimo si čim več takšnih naprav v naši okolici in da jih ne bi bilo potrebno uporabljati. Hvala podjetju Cornus in Zdravstvenemu domu Ljutomer.

Lijana Jurak



Več v Kultura in izobraževanje