Na Razkrižju podelili priznanja Naša Slovenija 2017

Priznanja Naša Slovenija je že osmič zapored podelilo gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine ter krajine Kultura - Natura Slovenija

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. junij 2018 ob 18:10
Podelitev priznanj Naša Slovenija 2017

Podelitev priznanj Naša Slovenija 2017

V soboto, 9. junija, so se številni zbrali v Domu kulture Razkrižje, da so spoznali in počastili prejemnike priznanj Naša Slovenija, ki jih je že osmič zapored podelilo gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine ter krajine Kultura - Natura Slovenija.

Na dogodku je spregovoril predsednik gibanja Kultura - Natura Slovenija, Slavko Mežek. Kratek uvod v podeljevanje priznanj je podala dr. Herta Maurer-Lausegger, koroška Slovenka, profesorica na celovški univerzi, ki že četrto leto zapored vodi odbor za izbor prejemnikov priznanj Naša Slovenija.

V prvi kategoriji Ohranjanje dediščine je priznanje prejel:

  • Janez Škrabec, podjetnik, mecen, filantrop - Škrabčeva domačija, Hrovača pri Ribnici.

V drugi kategoriji - Raziskovanje in uveljavljanje dediščine:

  • Akademska folklorna skupina France Marolt, ki deluje pod okriljem študentske organizacije v Ljubljani.
  • Družba Rogos iz Doberdoba za celostno predstavljanje naše skupne kulturne in naravne dediščine na Tržaškem in Goriškem.

V tretji kategoriji priznanj Naša Slovenija, so se podelila priznanja za Zasluge posameznikov in organizacij:

  • Nužej Tolmajer, vsestranski kulturni delavec na avstrijskem Koroškem in v skupnem slovenskem kulturnem prostoru.
  • Matjaž Brojan, novinar, publicist, raziskovalec iz Domžal.
  • Iztok Ilich, publicist in prevajalec, za monografijo Brezmejna Slovenija: Trdoživost ljudskega izročila
  • Miro Kačar, ki si je priznanje zaslužil za neprecenljiv prispevek pri oživljanju vasi Sorica in predano negovanje izročila slikarja Ivana Groharja.

Četrta kategorija podelitve priznanj Naša Slovenija 2017: Izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje:

  • Center za šolske in obšolske dejavnosti, ki ima sicer sedež v Ljubljani, pokriva pa celo Slovenijo.
  • Vigenjc, glasilo Kovaškega muzeja Kropa.

Priznanje Naša Slovenija 2017 je prejela:

  • Čebelarska zveza Slovenije, za globalni projekt Svetovni dan čebel.
V kulturnem programu so nastopili otroci vrtca in Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje s predstavitvijo razkriške kulturne in naravne dediščine skozi glasbeno pravljico pod vodstvom vzgojitelja Andreja Slaviča, mlad in obetaven pianist iz Razkrižja, Jernej Bedekovič in Folklorna skupina KUD Razkrižje pod vodstvom Marka Žižka.

Goste je nagovoril gostitelj, župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič. Občina Razkrižje je v kategoriji za raziskovanje in uveljavljanje dediščine, priznanje Naša Slovenija prejela že v letu 2012.

Program je povezoval domačin Timotej Pukšič.

Priznanja Naša Slovenija niso denarne nagrade, ampak likovna pozornost trajne vrednosti. Doslej so jih prispevali umetniki Valentin Oman, Luisa Tomasetig, Gašper Jemec, Klavdij Tutta, Franko Vecchiet, Gustav Januš in Barba Štembergar Zupan.

Priznanja Naša Slovenija 2017, ki so bila podeljena na Razkrižju, je to pot upodobila akademska slikarka Dora Plestenjak, ki ji je slovenska kulturna dediščina in krajina vedno znova navdih za likovno ustvarjanje in sporočilo.Galerija


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Kultura in izobraževanje