V Veržeju se je na treh lokacijah odvijal Plavčkov festival

Na festivalu so pripravili številne dejavnosti za vse generacije

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. junij 2018 ob 19:09
Plavčkov festival v Veržeju

Plavčkov festival v Veržeju

V petek, 8. junija, se je na treh lokacijah v Veržeju odvijal Plavčkov festival - festival rekreacije in prostega časa. Ideja Plavčkovega festivala je nadgradnja dogajanja že uveljavljenega dogodka 24-ur z reko Muro. Dopoldne je tako bil predvsem šolsko obarvan, saj so se pestrega dogajanja udeležile številne šolske in vrtčevske skupine iz Pomurja in drugih delov Slovenije, popoldan pa so preko Plavčkovega festivala želeli približati družinam, starostnikom in mladim - praktično vsem generacijam. Želijo si, da bi Plavčkov festival res postal festival rekreacije in prostega časa - da bi se na njem tudi v prihodnje predstavljala društva in posamezniki s tem, kar počnejo v svojem prostem času in tako morda še navdušijo koga.

Na festivalu so pripravili številne dejavnosti za vse generacije. Potekala je nordijska hoja, katere trasa je vodila po pokrajini ob reki Muri, vse do čebelarskega muzeja, vračali so se mimo term Banovci, do zeliščnega vrta, kjer so lahko poskusili okusne domače namaze in napitke.

Dogajanje na stadionu je bilo namenjeno vsem željnim rekreacije, poskrbljeno je bilo za otroško animacijo, na trgu Slavka Osterca pa so si vsi lahko ogledali nastop Prekmurske godbe Bakovci in mažoretk, ki so odprli festival. Z jogo za otroke so pri malčkih razvijali gibljivost in motoriko ter sprostili svoje misli ter telo in duha na jogi za odrasle, na koncu pa so zaplesali s folklorno skupino Leščeček.

Zeliščni vrt Marijanišča je bil namenjen vrtnarjenju, sprehodu med zelišči, spoznavanju zelišč in njihovih koristi, učenju priprave domače čajne mešanice, namazov in vse ostalo kar je povezano z vrtarjenjem, pripravo jedi iz želišč, ipd.

Vse tri točke je brezplačno povezoval Plavčkov vlakec. Festival je ime dobil po plavčku, zaščiteni vrsti žabe, ki živi v mrtvicah reke Mure. Plavček kot maskota je festival tudi obiskal.

Žal je petkovo neurje, ki je zajelo naše kraje sicer nekoliko okrnilo festival.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Družabno