Huda ura nad Prlekijo: odkrite strehe, zalite kleti, prevrnjeno intervencijsko vozilo, ...

Gasilci so imeli ponovno polne roke dela, s hitenjem na intervencijo na pomoč prebivalcem, se je pri tem prevrnilo tudi gasilsko vozilo

Prlekija-on.net, sreda, 13. junij 2018 ob 08:02
Torkovi nevihtni oblaki nad Prlekijo

Torkovi nevihtni oblaki nad Prlekijo

Skoraj ne mine več dan, ko ne bi poročali o vremenskih ujmah na našem območju. Tako je naše kraje v torek ponovno zajelo močnejše neurje z obilnim deževjem, ki je poplavljalo ceste in kleti, veter je podiral drevesa, tolkla je tudi toča. Gasilci so imeli ponovno polne roke dela, s hitenjem na intervencijo na pomoč prebivalcem se je pri tem prevrnilo tudi gasilsko vozilo.

Ljutomer spet »pod vodo«

Območje so preletavala avstrijska protitočna letala, kar se vidi v drugem videu pri 0:47 ter na fotografijah 6, 7 in 11. Uprava RS za zaščito in reševanje poroča o številnih intervencijah na območju Ljutomera in Ormoža, ki jih kronološko objavljamo spodaj.

Ob 19.16 je na območju občine Sveti Tomaž, v naselju Savci močan veter podrl drevo na cesto, v naselju Bratonečice pa odkril dve strehi stanovanjskih hiš. Gasilci PGD Savci so podrto drevo odstranili s ceste in z opeko prekrili obe poškodovani strehi.

Ob 19.23 je v naselju Mota, občina Ljutomer, voznik osebnega vozila zbil peško. Gasilci PGD Mota in PGD Ljutomer so nudili pomoč službi nujne medicinske pomoči iz Ljutomera.

Ob 19.29 se je v naselju Sodinci v občini Ormož sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Senešci so plaz označili z vrvico in s protipoplavnimi vrečami zaščitili stanovanjski objekt pred vdorom meteorne vode.

Ob 19.32 je v Lešnici, občina Ormož, odkrilo streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Hardek so pokrili 10 kvadratnih metrov strehe.

Ob 19.35 je v naselju Veliki Brebrovnik v občini Ormož močan veter odkril streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Miklavž pri Ormožu so s cerado prekrili 50 kvadratnih metrov odkritega ostrešja.

Ob 19.35 je v Gornjih Ključarovcih, občina Sveti Tomaž, meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Pršetinci so s črpalko prečrpali vodo, nastavili protipoplavne vreče in očistili prepust.

Ob 19.39 je v Dobrovščaku, občina Ormož, odkrilo streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ključarovci pri Ormožu so streho v izmeri 12 x 6 metrov pokrili s folijo.

Ob 19.39 je v naselju Stanovno v občini Ormož močan veter razkril streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ivanjkovci so s folijo pokrili 40 kvadratnih metrov razkrite strehe.

Okrog 19.45 je močno neurje zajelo območje Ljutomera. Gasilci PGD Ljutomer so izčrpali vodo iz kletnih prostorov petih stanovanjski hiš.

Ob 19.46 je na območju občine Ormož v naselju Strmec pri Ormožu močan veter odkril streho stanovanjske hiše, v naselju Šardinje pa podrl drevo na cesto. Gasilci PGD Velika Nedelja so s folijo prekrili odkrito streho in s ceste odstranili podrto drevo.

Ob 19.48 je v Cvetkovcih, občina Ormož, meteorna voda zalila gasilski dom in stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Cvetkovci so iz jaška stanovanjske hiše izčrpali 3 kubične metre vode in izpred gasilskega doma 24 kubičnih metrov vode.

Ob 19.50 so na območju občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah, gasilci PGD Vitomarci pričeli z odstranjevanjem posledic po neurju. V Vitomarcih so s cestišča odstranili in razžagali eno drevo ter počistili blato in kamenje s cestišč dveh cest v skupni dolžini 50 metrov, na cesti relacije Drbetinci - Čagona v naselju Drbetinci pa s cestišča v dolžini 100 metrov.

Ob 20.05 so v naselju Radomerje, občina Ljutomer, gasilci PGD Radomerje očistili obcestne propuste vejevja, naplavljenega sena ter označili udarne jame na poškodovanem cestišču.

Ob 20.09 je v naselju Podgradje, občina Ljutomer, meteorna voda zalila prostore gasilskega doma. Gasilci PGD Podgradje so izčrpali vodo ter očistili prostore nanosov mulja.

Ob 20.35 so na cesti med naseljema Stročja vas v občini Ljutomer in Veščica v občini Razkrižje gasilci PGD Stročja vas odstranili večjo količino naplavljenega gramoza s cestišča ter cestišče oprali.

Ob 20.54 sta v Koračicah, občina Sveti Tomaž, na cestišče padli dve drevesi. Gasilci PGD Koračice so podrti drevesi razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 21.04 je v Veličanah v občini Ormož močan veter razkril streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Žerovinci so z opeko in folijo prekrili 50 kvadratnih metrov razkrite strehe.

Ob 21.06 se je na Hardeku, občina Ormož, zaradi pretrganega kabla iskrilo iz elektro omarice. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega delavca Elektra.

Ob 21.29 je v Grabah, občina Središče ob Dravi, na leseni podlagi za vlitje betona, ki je bila prekrita s folijo, zaradi močnega dežja začela zastajati voda, ki je pronicala v spodnjo etažo hiše. Gasilci PGD Obrež so s folije na površini 85 kvadratnih metrov ročno odstranili vodo.

Ob 22.32 se je v Lešnici, občina Ormož, na poti na intervencijo prevrnilo gasilsko vozilo PGD Ivanjkovci. Gasilci PGD Ormož so razsvetljevali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na kolesa, s tehničnim posegom odprli vrata gasilskega vozila, da so lahko upravljali z vozilom. Iz vozila je izteklo 30 litrov nafte, gasilci so madež posuli z vpojnim sredstvom. Voznika vozila, ki se je v nesreči poškodoval so oskrbeli v Zdravstvenem domu Ormož.

V sredo, ob 9.55 so v naselju Trgovišče, občina Ormož, gasilci PGD Trgovišče na svojem gasilskem domu odpravljali posledice neurja. Gasilci so odstranili nevarno štrleče strešnike in z nadomestnimi strešniki prekrili dva kvadratna metra strehe.

Ob 16.06 so v naselju Veličane, občina Ormož, gasilci PGD Ivanjkovci odpravljali posledice sinočnjega neurja. Gasilci so prekrili dva stanovanjska objekta, enega s ponjavo v površini 40 kvadratnih metrov, drugega pa z nadomestnimi strešniki v površini dveh kvadratnih metrov.

Ob 16.20 so v naselju Podgorci, občina Ormož, gasilci PGD Podgorci odstranili drevo, ki se je v včerajšnjem neurju podrlo na stanovanjsko hišo. Drevo so razžagali in popravili poškodovani del strehe.



Več v Narava