Tokrat tudi o ponovni vzpostavitvi železniške povezave

Župani z obeh bregov reke Mure spregovorili o številnih aktualnih temah

Prlekija-on.net, petek, 15. junij 2018 ob 08:25
15. bilateralna konferenca županov

15. bilateralna konferenca županov

Dom penine v Gornji Radgoni je bil prizorišče 15. bilateralne konference županov iz Pomurja ter Slovenskih goric, ter sosednje avstrijske Štajerske. Okoli štirideset udeležencev z obeh bregov reke Mure, iz Slovenije in Avstrije, so pred začetkov pestre konference, pozdravili župana Gornje Radgone Stanislav Rojko in avstrijske Radgone (Bad Radkersburg) Heinrich Schmidlechner, ki sta dejala, da je sodelovanje na tem območju, ne glede na mejo, zelo dobro, ter tudi gostitelj, direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič. V približno štiriurni konferenci so govorci postregli s številnimi informacijami in razpravami, ki so vezane na ljudi iz obmejnih območij s slovenske in avstrijske strani.

Med drugim so obravnavali delovanje in sodelovanje Mladinskega sveta Gornja Radgona z mladimi iz Bad Radkersburga, ki sta ga predstavila predsednica Ines Zorec in podpredsednik Tjaž Polajžer. Mladinski svet je bil ustanovljen pred osmimi leti in je krovna mladinska organizacija v Gornji Radgoni, ki predstavlja interese vseh mladih in mladinskih organizacij v občini. Sodelovanje z mladimi sosedi z levega brega reke Mure so ocenili kot tvorno in pestro. Podobno je dobro tudi na področju razvoja projekta "Kolesarske poti", sploh pa je ocenjeno, da je sodelovanje med mejnimi občinami zelo dobro.

Nekako najdlje pa so se zadržali pri razpravi o gradnji elektrarn na reki Muri, ki je že dlje časa pereča tema, kajti naravovarstveniki so proti, investitor, Dravske elektrarne Maribor, za gradnjo kakšnih sedmih ali osmih hidroelektrarn in tudi država Slovenija pa imata drugačno računico. Ponovno, kot tudi na nekaterih prejšnjih konferencah, je bil predstavljen projekt vnovične železniške povezave Gornje Radgone in Bad Radkersburga, kjer menda ne bi bilo težav s financiranjem, ker da je za omenjeno železniško povezavo zainteresirana tudi EU. Ob koncu so župani in njihovi sodelavci, na tematsko bogati konferenci, spregovorili tudi o statusu projekta goMura, ki ima status projekta, in biosfernem parku ob reki Muri.

Čeprav smo o vseh omenjenih temah slišali zelo konstruktivne razprave je očitno, da zlasti ko gre za elektrarne na Muri ter vnovično vzpostavitvijo železniške povezave med obema Radgonama, ni veliko jasnega, saj zlasti železniški most ima še vedno le status projekta. Po drugi strani pa je več kot jasno, da bo do realizacije omenjenih projektov po Murinem koritu nepovratno steklo še veliko vode...



Več v Gospodarstvo