Ponosni so na prehojeno pot

Društvo vinogradnikov Benedikt obeležilo 15-letnico obstoja

Prlekija-on.net, sobota, 16. junij 2018 ob 10:57
15-letnica TVD Benedikt

15-letnica TVD Benedikt

Na svojem novem platoju, pod Ludvikovimi brajdami, ob Čolnikovi domačiji in cerkvi sv. Treh Kraljev nad Benediktom, je Turistično-vinogradniškega društva (TVD) Benedikt, svečano obeležilo 15-letnico obstoja in uspešnega delovanja. Poleg številnih domačih vinogradnikov in vinogradnic ter domačinov, so bili zraven tudi predstavniki sosednjih sorodnih društev ter gostje-vinogradniki iz Madžarske ter Mokronoga. Priložnost so izkoristili tudi za uradno otvoritev omenjenega platoja, kjer se sedaj lahko vsakdo, tudi vsi turisti in izletniki, ki obiščejo Slovenske gorice, ustavi in spočije.

Pod vodstvom Saše Lorenčič so goste na prireditvi pozdravili domači župan Milan Gumzar, bivši dolgoletni predsednik društva Zlatko Borak, aktualni predsednik Marjan Farasin, ter predstavniki gostujočih društev. Društvo se lahko pohvali s številnimi pridobitvami, saj imajo lastni vinograd, vinsko klet, trojček trt, sedaj še plato pod Ludvikovo brajdo..., katero je ob tej priložnosti blagoslovi domači župnik Marjan Rola. Po uradnem delu proslave ter po podelitvi priznanj vinogradnikom in vinogradnicam za dosežke na prerezu letnika 2017, je sledilo večurno druženje. Dobre kapljice ni manjkalo, saj so jo prinesli sami vinogradniki, za odličen kraljevski bograč pa je poskrbel Marjan Kralj, ki je prav tako član društva. Za kulturni program in zabavo pa so prav tako poskrbeli domači glasbeniki ter njihovi gostje iz Madžarske, s svojimi starograjskimi...

Pobudnik za ustanovitev društva vinogradnikov v samostojni občini Benedikt je sicer bil Zlatko Borak, ki je leta 2007 postal tudi slovenski in tri leta pozneje madžarski vitez vina, predsednik društva pa je bil prvih 12 let. "Pred tem smo bili vinogradniki iz Benedikta člani lenarškega ali radgonsko-kapelskega vinogradniškega društva. Ti društvi sta precej oddaljeni od nas in za probleme vinogradnikov iz Benedikta nista imeli pravega posluha. Od 118 lastnikov vinogradov v občini Benedikt se jih je v naše društvo na začetku vključilo 80. Prvi člani so bili lastniki vinogradov, kasneje pa so se jim pridružili tudi ljubitelji vina, simpatizerji in turistični delavci, ki so starejši od 18 let," je pojasnil Borak, ki je dolga leta bil tudi občinski viničar, in je mimogrede tudi "krivec", da se je društvo preimenovalo v TVD Benedikt. Takoj po ustanovitvi in registraciji društva 15. januarja 2003 so njegovi člani poprijeli za delo. Od takrat naprej društvo redno organizira vsako leto najmanj eno teoretično in eno praktično izobraževanje oziroma usposabljanje za svoje člane. Vsako leto društvo pripravi tudi strokovno ekskurzijo po Sloveniji in sosednjih državah. Prav tako vsako leto organizira ocenjevanje kakovosti vin svojih članov, na katerem ocenijo kakovost prejšnjega letnika. Poleg tega društvo vsako leto v sodelovanju z občino organizira štiri javne prireditve, kot so: rez trte, Čolnikove dneve, trgatev in pokušnjo mladega vina.

Benediški vinogradniki, in ne le oni, ugotavljajo kako se je v zadnjih 15 letih, odkar deluje TVD Benedikt, kakovost vin njihovih članov močno dvignila. Tako so denimo ob ustanovitvi na društvenem ocenjevanju dosegli povprečno oceno 16.30 točke, sedaj pa povprečna ocena znaša krepko čez 18.10 točke. Dolgoletni predsednik in tudi ustanovitelj TVD Benedikt Zlatko Borak je gotovo najbolj zaslužen za veliko večino dogodkov in uspehov društva in benediških vinogradnikov. Med drugim tudi to, da so ob 10-letnici, ter ob 120-letnici smrti narodnega buditelja, slovenskega domoljuba in naprednega kmetovalca Benedičana Dominika Čolnika, leta 2013, pripravili in izvedli kakovostno in odmevno akademijo. Na njej je Igor Zemljič predstavil nove podatke o Čolnikovem življenju in delovanju, Janez Ferlinc pa je predstavil Čolnikove prijatelje in sotrudnike iz sosednjih občin. Borak je prepričan, da je društvo največji napredek doseglo na področju izobraževanja in usposabljanja vinogradnikov, kar se odraža v vse višji kakovosti vin. "Pri nas pri Svetih Treh Kraljih imamo vsega po tri: tri vrelce, tri kralje in tri trte. Gre za več kot 80 let stari trs klintona, za potomko več kot 450 let stare trte z mariborskega Lenta ter za trs Radgonske ranine, ki je avtohtona v teh krajih", pravi Borak in dodaja, da je ob 120-letnici Čolnikove smrti društvo prvič napolnilo tudi lične reprezentančne stekleničke z vinom, ki so ga poimenovali Čolnikov trojček. TVD Benedikt je vzelo v najem vinsko klet pri Svetih Treh Kraljih. Pod budnim očesom Zavoda za spomeniško varstvo jim jo je uspelo v celoti obnoviti. Poimenovali so jo Čolnikova klet, kjer društvo skrbi za degustacije in za promocijo vin svojih članov. Tako Borak, kot njegov naslednik Marjan Farasin, ki nadaljuje njegovo delo, sta sicer ponosna na vse, kar so člani društva s skupnimi močni v zadnjih 15 letih naredili in dosegli.

Kot pravijo v TVD Benedikt bodo z neumornim društvenim delom v prid svojim članom in razvoju občine nadaljevali. Skrbi jih mačehovski odnos države do vinogradnikov, zato se bojijo da ne bi ljubiteljski vinogradniki, ki jih je pri njih največ, vrgli puško v koruzo, kar bi bilo izredno slabo, saj "vinogradništvo in vinarstvo pri nas nimata samo ekonomskega pomena, temveč vinogradniki skrbimo tudi za urejeno okolje, ki je prvi pogoj tudi za razvoj turizma in nasploh za kakovost življenja v osrednjih Slovenskih goricah"...

Foto: Igor Barton



Več v Kultura in izobraževanje