Razburljiv memorial, Ljutomerski kasač od A do Ž ter dirka ponijev

V memorialu Janka Makoterja sta v zadnjih milimetrih slavila Vittorina Jet (IT) ter njen trener in voznik Dušan Zorko

Prlekija-on.net, ponedeljek, 18. junij 2018 ob 11:35
Dušan Zorko

Dušan Zorko

V nedeljo, 17. junija, so na hipodromu v Ljutomeru potekale kasaške dirke, kjer sta osrednji dirki bili memorial Mirka Hanžekoviča in memorial Janka Makoterja. V memorialu Mirka Hanžekoviča ni bilo večjih presenečenj, zmagal je Didier Bleu z Darjo Dolinšek Trontelj, medtem ko je okoli 1.500 gledalcev videlo razburljivo in dramatično končnico memoriala Janka Makoterja.

Tam sta namreč dobesedno v zadnjih milimetrih slavila Vittorina Jet (IT) ter njen trener in voznik Dušan Zorko, ki je v samem finišu za las švignil mimo izkušenega mojstra vajeti Marka Slaviča, ki je s kasačem Paolendry Like (IT) nekoliko prehitro že slavil.

V preostalih dirkah so slavili člani domačega kluba, Peny Win z Jožetom Ostercem, Perlita z Miroslavom Antolinom, Fauna V z Andrejem Antolinom, Rosso s Francem Cimermanom in Carlina Beco (FR) z Vitom Šadlom.

Vsi rezultati

Gledalci so lahko videli še zanimivo promocijsko dirko ponijev, kjer je slavila Lučka z Nejcem Pircem.

Predstavili mini slovar Ljutomerski kasač od A do Ž

Na tokratnih dirkah so predstavili tudi mini slovar Ljutomerski kasač od A do Ž, kar je plod raziskovanja zgodovine kasaškega športa v Ljutomeru, zlasti pa zbiranja kasaške terminologije, ki so se ga lotili na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer skupaj s Kasaškim klubom Ljutomer.

Prleki imamo sicer o konjih kasačih že precej zapisanega, prav tako so nastajali že različni prleški slovarčki, vendar pa do sedaj nismo nikjer na enem mestu imeli zbranega kasaškega besedja, zato je dalj časa zorela ideja o tem, da bi se omenjeno besedje zbralo in predstavilo v slovarju. Namen tega dela je bil oživeti prleško tradicijo in ohranjati prleški dialekt, pa tudi promovirati kasaški šport in obogatiti turistično ponudbo ter dvigniti zanimanje za Prlekijo.

Raziskovanja sta se lotili Aleksandra Žunič in Maja Vičar, študentki dvopredmetnega študija Slovenski jezik in književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru pod strokovnim mentorstvom red. prof. dr. Marka Jesenška. Skupaj s predsednikom KK Ljutomer Janezom Slavičem sta obiskali več kmetij, kjer se ukvarjajo s konji in kasaškim športom, kjer sta zbirali besede, ki se razlikujejo od vasi do vasi. Končni produkt tega dela je mini slovar Ljutomerski kasač od A do Ž, ki je sofinanciran iz evropskega sklada za regionalni razvoj, pridobljen pa je bil na 2. Javnem pozivu LAS Prlekija.



Več v Šport