Ivan Borko: Fotografiti

Predsednik radgonskega foto kluba ob jubileju s še eno odlično razstavo

Prlekija-on.net, torek, 19. junij 2018 ob 09:28
Ivan Borko: Fotografiti

Ivan Borko: Fotografiti

V galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni so v družbi številnih ljubiteljev dobre fotografije, odprli še eno fotografsko razstavo, ki je namenjena tudi obeleževanju prve desetletnice domačega Fotokluba Proportio divina. Predsednik omenjenega društva in en najbolj znanih fotografov pri nas Ivo Borko se tokrat predstavlja z nekoliko drugačno razstavo, katero je poimenoval kar "Fotografiti", saj predstavlja fotografije grafitov, ki jih je naredil ob svojih potovanjih po evropskih mestih in prestolnicah. Ob otvoritvi razstave, ki bo na ogled do 3. julija, je avtorjeva življenjska sopotnica Štefi P. Borko, spregovorila o sami razstavi in tudi o avtorju, prisotne pa je pozdravila tudi predstavnica Kultproturja Katja Bajec.

Grafit je sicer risba, napis ali slika na javni površini (največkrat na zidu) narejen s kredo, ogljem ali sprejem. Grafit je tipičen za subkulturo velikih mest in pogosto vsebuje politična sporočila oz. uporniški odnos do socialnih norm. Grafit se v umetnosti obravnava kot oblika lastnega likovnega izražanja. Izraz izhaja iz italijanske besede graffito, ki pomeni podobo ali napis, ki nastane s strganjem po trdi površini (iz graffi are = praskati). Množinska oblike besede, graffiti, se je v večino svetovnih jezikov prenesla s pomenom stenski napis ali podoba, s posebnim poudarkom na poljudnem izvoru in večinoma kontestativni vsebini. Čeprav so grafiti poznani že iz prazgodovine, so današnji grafiti poseben fenomen sodobne zgodovine, avtorji pa pogosto vrednoteni kot »ulični umetniki«. Po besedah Iva Borka "Fotografiti je skovanka iz besed fotografija in grafiti s katero sem poimenoval razstavo fotografij grafitov, enega mojih intimnejših fotografskih ciklusov, ki jih fotografiram že vrsto let. Za razstavo sem izbral fotografije grafitov različnih vrst, stilov, vsebin in oblik, narejenih na najrazličnejših površinah, nekje kot čisto subverzivno dejanje, drugje kot del turistično-kulturne ponudbe in če k temu še dodam, da posnetih v različnih mestih in državah, je to razstava, ki je sicer vsaj na prvi pogled precej raznolika (takšna pač, kot grafiti v bistvu tudi so), kljub temu pa še vedno dovolj reprezentativna in likovno usklajena".

Ivo Borko, MF FZS, EFIAP/D1, ESFIAP, se je sicer rodil leta 1955 v Hercegovščaku pri Gornji Radgoni. Po poklicu je doktor veterinarske medicine, ki pa se trenutno ukvarja z založništvom. S fotografijo se ukvarja že od dijaških let dalje. V času študija v Ljubljani si je nabiral fotografska znanja v znameniti Fotogrupi ŠOLT. Po poznejšem in večletnem fotografskem »počitku«, se je leta 1995, na svojem prvem potovanju po Afriki, vrnil k ustvarjalni fotografiji. Prava prelomnica v njegovem fotografskem ustvarjanju je bilo leto 2008, ko je s somišljeniki ustanovil, v Gornji Radgoni, Fotoklub Proportio divina, ki mu tudi predseduje. Sprva se je ukvarjal predvsem z naravoslovno in popotniško fotografijo, sedaj pa vse bolj postavlja v ospredje svojega fotografskega zanimanja človeka, pa naj si bo to kot nepozirani ali v zadnjem času vse bolj pogosto pozirani portret, akt ali celo objekt inscenirane fotografije. Do sedaj je imel 30 samostojnih razstav v Sloveniji, Avstriji, Bolgariji, Srbiji, Romuniji in na Madžarskem. Sodeloval je na več kot 350 skupinskih razstavah v 56 deželah sveta in za svoje fotografije prejel že več kot 200 nagrad. Leta 2012 je bil proglašen za najuspešnejšega razstavljalca FZS. Od leta 2013 je nosilec fotografskega naziva Mojster fotografije Fotografske zveze Slovenije (MF FZS), od leta 2017 Exellence FIAP/diamant 1 Svetovne zveze za fotografsko umetnost (FIAP) in od leta 2016 še častnega naslova »Exellence for Services Rendered«. Leta 2016 je na »Samitu fotografa Eks Jugoslavije« v Leskovcu, za »izredne zasluge za razvoj fotografske umetnosti na prostorih bivše Jugoslavije«, prejel nagrado »Tomin šešir«. Med leti 2013-2018 je bil predsednik Fotografske zveze Slovenije (FZS). Od leta 2014 je strokovni vodja fotografskega središča »Fotograd Negova«, ki si je že istega leta pridobilo status »FIAP exhibition centre« in to, kot šele peto tako razstavišče na svetu. Živi in dela v Gornji Radgoni.



Več v Kultura in izobraževanje