V Parku doživetij Križevci pripravili promocijsko predstavitveni dogodek

Na samem prizorišču je potekala tudi tiskovna konferenca, kjer so bile predstavljene podrobnosti izpeljanega projekta oz. operacije v prvi fazi in kaj sledi še v naslednjih mesecih

Prlekija-on.net, sreda, 20. junij 2018 ob 14:27
Predstavitev Parka doživetij Križevci

Predstavitev Parka doživetij Križevci

V sredo, 20. junija, so v Parku doživetij Križevci pripravili promocijsko predstavitveni dogodek ob dokončanju gradnje parkovnih površin in postavitve naprav za rekreacijo in prosti čas. Na samem prizorišču je potekala tudi tiskovna konferenca, kjer so bile predstavljene podrobnosti izpeljanega projekta oz. operacije v prvi fazi in kaj sledi še v naslednjih mesecih.

Župan Občine Križevci, mag. Branko Belec, je najprej park predstavil otrokom iz OŠ Križevci, nakar so se otroci zapodili na igrala in naprave ter jih preizkusili. Pozneje je park bil še podrobneje predstavljen na tiskovni konferenci.

Do konca leta še več elementov, gostinski objekt in sanitarije

Park doživetij Križevci sicer že nekaj mesecev privablja številne obiskovalce, do sedaj je park obiskalo že več tisoč obiskovalcev. Zasnova parka temelji na celostni obravnavi gozda kot prostora za mehke oblike rekreacije, igro, sproščanje in obenem izvajanje učnih vsebin za spoznavanje gozdnega ekosistema in ekosistemskih storitev. Nahaja se v gozdu, ob športnih igriščih, hipodromu in učnim nasadom Matičnjak ter pokriva 1,3 ha površine. Celostna ureditev gozda omogoča rekreacijo in sprostitev tako za rekreativce kot za zahtevnejše uporabnike.

Park doživetij Križevci že privablja številne obiskovalce

Izvedba naprav je v večjem delu unikatna in vključuje tudi nove oblike rekreacije ter telesne vadbe, poudarjena pa je tudi do-kaj velika in raznolika didaktična postavitev. Naprave in oprema so v največji možni meri izdelani iz naravno oblikovanih brun debel robinjie (Robinija psevdoakacija), ki sodi v skupino trajnih drevesnih vrst. Park ima status javno dostopne površine in je namenjen vsem, ki si želijo rekreacije in sprostitve v naravi.

Branko Belec:

V prvi fazi se je na sami lokaciji uredila osrednja krožna rekreacijska pot, ob kateri so na posameznih odsekih urejeni večnamenski programski sklopi z opremo namenjeno rekreaciji, telesni vadbi, igri, počitku, izobraževanju, kot so »Pot izzivov«, »Čutna pot«, »Pot ravnotežja«, »Učna točka - skok v daljino«, »Slackline poligon«, »Gozdni avditorij«, »Vodno igrišče«, ...

V parku je razporejenih preko dvajset elementov za krepitev kondicije, posameznih skupin mišic, motoričnih sposobnosti,, koordinacije in senzorike. Ob vsakem elementu najde obiskovalec informacije o pravilni rabi in namenu vadbe.

V drugi fazi, ki bo izvedena v avgustu in septembru, bo urejeno parkirišče, v parku se bodo dodali še številni novi elementi pod streho, gostinski objekt in sanitarije.

Park je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja

Kot izhaja iz SLR LAS Prlekija je bilo v letu 2015 na območju LAS Prlekija registriranih kar 153 športnih in rekreativnih društev. Društveno športno udejstvovanje, ki skrbi za popularizacijo in razvoj športnih panog v lokalnem okolju je odločilnega pomena. Še naprej je potrebno spodbujati razvoj različnih športnih panog, predvsem na rekreativnem nivoju, kar pomembno vpliva na splošno zdravstveno stanje prebivalstva. Trendi vnovičnega oživljanja rekreacije na poligonih in na opremi v naravnem okolju prinašajo pozitivne učinke tudi na medgeneracijsko druženje, na aktivno preživljanje prostega časa vseh generacij in na zdravo odraščanje mladine. Tovrstne infrastrukture primanjkuje malodane v vseh sredinah na območju LAS Prlekija. 

Ciljne skupine operacije so družine z otroki, starejši, rekreativci, športniki, skupine šolarjev, stacionarni in dnevni gostje bližnjih term ter obiskovalvi območja. Projekt je bil decembra 2016 prijavljen na 1. Javni poziv LAS Prlekija za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju občin Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej v letih 2016 - 2018.

Vrednost celotne operacije je 198.781,03 evrov, znesek v višini 62.912,04 evrov upravičenih stroškov je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Nosilec operacije je Občina Križevci, operacija pa prispeva k splošnemu cilju SLR LAS Prlekija Razvoj osnovnih storitev in specifičnemu cilju Izboljšanje pogojev za boljše zdravje prebivalcev LAS (C5), kar konkretizira skozi ukrep Vzpostavljanje rekreacijske infrastrukture (U9).

S parkom je vzpostavljena prva tovrstna športno rekreacijska infrastruktura na področju LAS Prlekija, izboljšana je tudi turistična privlačnost kraja, rekreacija na poligonih in na opremi v naravnem okolju pa prinaša pozitivne učinke tudi na medgeneracijsko druženje, na aktivno preživljanje prostega časa vseh generacij in zdravje prebivalcev.

Izvajalec je bil Nograd d.o.o., skupaj s partnerjem v skupni ponudbi Vojcles, Gradbeništvo in montaža Vojko Hodošček s.p. iz Murske Sobote.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo