Otvoritev razstave DESETKA ob desetletnici delovanja društva KELIH

V društvu širijo oko in um na različna kulturna in izobraževalna področja, dvigajo kulturo pitja vina ter promovirajo Prlekijo in Slovenijo kot turistično destinacijo z izjemnimi vini in odlično kulinariko

Prlekija-on.net, četrtek, 21. junij 2018 ob 13:29
Otvoritev razstave DESETKA

Otvoritev razstave DESETKA

Razstava DESETKA je priložnostna razstava, ki so jo člani pripravili ob desetletnici delovanja društva KELIH. In res je, še vedno širijo oko in um na različna kulturna in izobraževalna področja, dvigajo kulturo pitja vina ter promovirajo Prlekijo in Slovenijo kot turistično destinacijo z izjemnimi vini in odlično kulinariko.

Mag. Tjaša Kos, predsednica društva, je na otvoritvi razstave povedala: "Če bi rekla, da se od začetka ni nič spremenilo, bi lagala. Sprva je bilo društvo ustanovljeno zato, da organiziramo Enološke dneve, štiridnevno poletno šolo. To je to. Ampak seveda ni ostalo samo pri Enoloških dnevih. Z različnimi projekti in dogodki smo opozarjali (in v določeni meri še vedno opozarjamo) na problematiko čezmernega pitja alkohola pri mladih. In že prvo leto delovanja smo prevzeli organizacijo in izvedbo Salona Jeruzalem. Z odličnim partnerjem, Zavodom SloVino, in vinarji smo poskrbeli, da je bil Salon Jeruzalem ena izmed najboljših vinsko-kulinaričnih prireditev v Sloveniji. Potrudili se bomo, da bo v prihodnje zopet tako. V prvem letu delovanja smo se povezali tudi s KTD Festival Ljutomer, s katerimi še vedno aktivno sooblikujemo in izvedemo vinski del Grossmanna, festivala fantastičnega filma in vina."

V vseh teh letih so organizirali tudi številne manjše dogodke, ki so bodisi opozarjali na določeno perečo tematiko, bodisi so bili izobraževalnega značaja ali zgolj za to, da so obiskovalci na njih maksimalno uživali. Večeri ob vinih, vodene pokušnje vin, številni promocijski dogodki v Prlekiji in Sloveniji nasploh so se zgodili zato, ker se člani zavedajo pomena promocije Prlekije. Tudi zato so se številčno nekoliko okrepili. Prleška gibanica je naključno postala njihov trenutno največji projekt. Leta 2014 so na povabilo župana Občine Križevci podvihali rokave. Triletno delo je privedlo do poenotenja recepta, v katerem je društvo KELIH povezalo številne nevladne organizacije, posameznike, strokovne službe in gospodarske družbe. Istočasno so izvedli številne promocijske dogodke, ki večajo prepoznavnost tradicionalne prleške sladice. Med največje štejejo Dan prleške gibanice v Agrini kuhinji v času sejma AGRA in tudi na drugih sejemskih dogodkih, ki jih organizira Pomurski sejem. Prleško gibanico so ponesli tudi že na Koroško, Gorenjsko, v Ljubljano, Maribor in še kam.

"Že štiri leta v okviru društva deluje Bralni klub KELIH, ki skrbi tudi za to, da se bralna kultura ohranja, da se obiskujejo knjžnice... nenazadnje je to verjetno eden izmed razlogov, da je razstava v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Redna mesečna srečanja prinašajo debate o knjigi. Zanimivi večeri. V Cankarjevem letu bomo poskrbeli za to, da bomo v roke vzele tudi njegove knjige", je še dejala Kosova.

Mag. Branko Belec, župan Občine Križevci, je pohvalil delo društva, še posebej pa je izpostavil odlično opravljeno delo v zvezi s prleško gibanico, organizacijo same prireditve, še posebej pa promocijo prleške gibanice kot tradicionalne prleške sladice, zaradi katere se promovira celotna Prlekija.

Na koncu je sledila še beseda zahvale. Najprej občinam z domačo na čelu, podjetjem, nevladnim organizacijam, vinarjem, gostincem, sommelierjem, posameznikom. Ajda Weiss ter sestri Klara in Eva Dragovič so poskrbele za kulturni program. Po ogledu razstave so s šiponom nazdravili novim izzivom in se posladkali s prleško gibanico.

Razstava bo na ogled do 13. julija 2018.



Več v Kultura in izobraževanje