Bodoči arhitekti iščejo idejne rešitve za Radgono

Študentje z Dunaja s projektno nalogo za urejanje prostora in obnovo stavb

Prlekija-on.net, sobota, 23. junij 2018 ob 09:42
Mladi arhitekti v Radgoni

Mladi arhitekti v Radgoni

Dobro sodelovanje ljudi, mest in občin iz Slovenije in sosednje Avstrije, na mnogih področjih, so v zadnjih letih ponovno obudili velike upe urbanističnega povezovanja skupnega urejanja mesta Gornja Radgona - Bad Radkersburg, torej slovenske in avstrijske Radgone. Več let je prihajalo do ločenih rešitev na različnih področjih, kot so denimo vnovično povezovanje železniške proge čez reko Muro. Enako na področju oživitve dela starega mestnega jedra »Gornji gris«, povezovanja mest, možnosti širitev turističnega dela preko Mure na slovensko stran na lokaciji lagun bivše Prašičereje Podgrad, projekt ureditve mestnega jedra ob »Šahenturnu«, prestavitev avtobusne postaje v centru in izven te lokacije terminala avtobusne postaje, ki bi naj bil ob novi lokaciji železniške postaje za osebni promet (železniška postaja za tovorni naklad se predvideva v industrijski coni). Ob tem je naša Gornja Radgona brez hotela, brez šolskega bazena, kar je želja Radgončanov že več desetletij...

Vse to so dileme, ki so Gornjo Radgono pahnile v parcialno reševanje urbanističnega urejanja, kar je postajalo zelo moteče za mnoge Radgončane, zlasti starejše, ki jim za urejanje prostora in razvoj mesta in okolice ni vseeno. Večletno poznanstvo in sodelovanje med prof. arh. Johannom Szedonjo in Janezom Brunčičem, dipl. inž. gradb., lastnikom radgonskega podjetja Projekt-Invest d.o.o. je obrodilo sadove. Dunajska gradbena šola za arhitekturo, kjer poučuje prof. Szedonja, se je namreč odločila, da za zaključno nalogo svojih 45 študentov izdela pod mentorstvom šestih profesorjev skupni povezovalni projekt, za katerega je izdelal ločeno projektno nalogo avstrijska stran, in ločeno slovenska stran reke Mure, oz. Radgone. Naloga študentov je, da projekt uskladijo na obeh straneh in ga povežejo v skupen projekt. Zato so študentje, skupaj s svojimi profesorji in mentorji obiskali obe Radgoni, v Sloveniji pa so, poleg samega mesta Gornja Radgona, zlasti starega mestnega jedra, obiskali tudi nekatere druge destinacije, med drugim tudi kraj Stogovce v Apaški dolini, kjer je podjetnik Damir Juric, v še nedavno razpadajočih se objektih, uredil in odprl restavracijo s samimi dalmatinsko-mediteranskimi dobrotami "Carmel Ranch & Dalmatinska hiša". Seveda sta aktivnosti dunajske šole podprla tudi župana obeh Radgon, Stanislav Rojko in Heinrich Schmidlechner, ki sta na mostu na Muri, med Radgonama tudi sprejela vse udeležence in jim obljubila podporo.

Za slovensko stran je projektno nalogo podal Janez Brunčič dip. inž. gradb. Slednja pa zajema več lokacij, in sicer: Lokacija lagun (Prašičereja Podgrad) - po programu občine je na lokaciji predviden turistični kompleks (možnost bazenov, hotela, turistične dejavnosti), pripraviti predlog povezave turističnega kompleksa na avstrijski strani. Lokacija Jurkovičeve - staro mestno jedro (predlaga se ureditev peš cone, in ponudbo, ki bi povezovala mesto na obeh straneh, manjših lokalov, delno odprtih, skeletne konstrukcije nad brežino, delno zaprtih, kot tržnica. Ureditev manjšega hotela na Jurkovičevi 21 - objekt last Golarjevih. Ureditev mestnega trga (okolica »Šahenturna«) - izvedba rondoja, dostopa do predvidene centralne mestne ponudbe, prestavitev sedanje avtobusne postaje, na sedanjo železniško postajo. Ureditev avtobusne in železniške postaje. Valorizacija sedanje lokacije in možnih drugih lokacij, usklajenih s povezovalno traso z avstrijskim delom. Izvedba nadvoza oz. rondoja na mestu križanja železnice z magistralno cesto, na lokaciji nad Lisjakovo strugo, z dostopom na plato nad Lisjakovo strugo, (valorizacija avtobusne oz. železniške postaje, primerjalno s staro traso oz. variantno traso na jugovzhodnem delu mesta, preko Mure). Možnost ureditve turističnega objekta na »Lisjakovi strugi«. Na lokaciji nedokončanih tribun na Športnem centru se izdela šolski oz. mestni bazen, ki bi delno koristil že izgrajeno infrastrukturo slačilnic, nad bazeni je možno planirati sobe,... Predvideti povezavo športnega centra na avstrijskem in slovenskem delu preko brvi.

Tukaj je tudi lokacija v občini Apače, kraj Grabe - »Dalmatinska hiša«. Ob dveh manjših ribnikih je namreč izveden mali gostinski lokal. Lastnik razpolaga z zemljiščem ob lokalu zato želi z minimalnim vlaganji razširiti poletno turistično ponudbo (avtodomi, glamping, ureditev plaže, sončenje na južnem ribniku). Vlaganja razen v delu stavbišča naj bodo začasne narave, saj so posegi na kmetijskem zemljišču.

Sicer pa je projektna naloga v celoti »odprta« in pušča študentom svoboden pogled na urejanje prostora. Župana Schmidlechner in Rojko z velikim zadovoljstvom pričakujeta idejne rešitve študentov, pod mentorstvom profesorjev. Skype konferenca se predvideva 28.6.2018, naloga pa bo trajala približno eno leto.



Več v Gospodarstvo