Medobčinsko društvo invalidov Gornja Radgona obeležilo 40-letnico

Tudi invalidi, v spopadu s svojo usodo, pogosto zmagujejo

Prlekija-on.net, nedelja, 8. julij 2018 ob 09:36
40 let MDI Gornja Radgona

40 let MDI Gornja Radgona

V prostorih gasilskega doma Orehovci je potekala posebna slovesnost, na kateri so obeležili 40-letnico obstoja in uspešnega delovanja Medobčinskega društva invalidov (MDI) Gornja Radgona. Pod geslom "Skupaj že 40 let" se je proslave udeležilo 130 (od skupno 540) članic in članov društva, ki pokriva občine Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, zraven pa tudi nekaj gostov, kot so: Drago Novak, predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije, predstavniki pobratenih društev iz Vrhnike in Slovenj Gradca, potem predstavniki DI Maribor in tudi predstavniki ostalih invalidskih društev KOO - Pomurja, žal pa ni bilo niti enega izmed štirih županov, le radgonski podžupan Robert Žinkovič je prišel. O zgodovini in aktualnem delovanju MDI Gornja Radgona, ki deluje v treh aktivih (Gornja Radgona, Apače ter Radenci-Kapela) je spregovorila aktualna predsednica Alenka Husar. Poleg pozdravnih nagovorov in kulturnega programa, ki so ga uprizorili dijaki Glasbene šole Gornja Radgona, pod vodstvom mentoric Olge Radolič in Klavdije Kovič, so na prireditvi, katero je vodila Hedvika Weingerl, podelili tudi številna priznanja tistim, ki so zaslužni za uspešno delovanje društva.

Predsednica MDI Radgona Alenka Husar je svoj nagovor začela z besedami enega največjih umov prejšnjega stoletja, svetovno znane invalidne osebe Helen Keller »Življenje je izzivalna pustolovščina, ali pa nič. Če se znamo soočiti s spremembami in se svobodnega duha spopadamo z usodo, smo nepremagljivi«. Ob tem je Husarjeva dodala, da se tudi članstvo MDI spopada vsak s svojo usodo in v teh spopadih često zmagujejo, včasih obupujejo, vendar pa morajo vse sile združiti v hotenju, da bodo ostali nepremagljivi. "Na tej poti velikokrat potrebujemo pomoč, vzpodbudo, toplo besedo in to je namen društva invalidov, da pomaga pomoči potrebnim. Iz teh razlogov je pred štiridesetimi leti bilo ustanovljeno naše društvo, katerega jubilej danes praznujemo. Zavedamo se, da smo močnejši, če se povezujemo s podobnimi društvi na širšem območju Slovenije," je uvodoma dejala Husarjeva, ki se je zahvalila županom vseh štirih občin, ki pomagajo pri delovanju društva. Enako tudi donatorjem, ki so s svojimi prispevki omogočili tokratno slavje.

"Če se danes ozremo na štiridesetletno delo našega društva lahko ugotovimo, da smo veliko naredili. Že na ustanovnem občnem zboru leta 1978 je bil sprejet bogat delovni program. Vsa leta smo ga nadgrajevali in posvečali posebno pozornost predvsem socialnim programom, ki so temelj dela za invalidnega človeka. V MDI smo se zavedali, da je nujno aktivirati tudi preostale sposobnosti vseh vrst invalidov. Zato smo ustanavljali še druge skupine, v katere so se vključevali invalidi. To je skupina za ročna dela, skupina za samopomoč, ki se druži enkrat tedensko s svojim bogatim programom. V dobro razvitem delu športa in rekreacije so posebno uspešni ribiči, ki so se že večkrat udeležili državnega prvenstva Andrej Novak in Marjeta Lorber in posegli tudi po najvišjih mestih. Predvsem Marjeta je bila že večkrat državna prvakinja. Tudi v kegljanju je Kaučič Majda že večkrat bila državna prvakinja. V balinanju, kjer se je ženska ekipa tudi letos uvrstila na državno prvenstvo v zasedbi Natalija Dolamič, Zofka Frank in Cvetka Zorec pa so še posebej vesele saj so prvič postale tudi državne prvakinje. Tudi moški balinarji ne zaostajajo kaj dosti za ženskami. Uspešni sta tudi sekciji pikada za moške in ženske, ki so se večkrat uvrstili na državno prvenstvo in tam dosegli vidne rezultate. Za to, da so dobri rezultati že na naših treningih skrbita referent za šport Danijel Vrabelj in Branko Habjanič", je med drugim dejala predsednica MDI Radgona Alenka Husar, ki je svoj nagovor zaključila z mislijo De Saita: "Je čas, ko izbiramo semena, je pa tudi čas, ko se veselimo, ker gre seme v klasje", ter dodala: "In to je želja vseh nas, ki delamo za lepše, bogatejše življenje invalidnih ljudi".

Bilo je sicer 13. aprila 1978, ko je, na pobudo sindikata občine Gornja Radgona potekala ustanovna skupščina DI Gornja Radgona. Izdala je sklep o imenovanju iniciativnega odbora, ki je pripravil pravila in program društva ter vse postopke potrebne za ustanovitev društva. Med devetimi ustanovitelji so bili: Franc Bale, Štefka Brus, Franc Dimec, Viljem Jud, Ludvik Klančar, Stanko Korošec, Janko Strajnšak, Jožef Vesel in Jurij Žagar. Kot razlog za ustanovitev je bilo navedeno, da v Sloveniji, v tistem obdobju, deluje že več DI, ki skrbijo za potrebe invalidov različnih stopenj invalidnosti. V občini Gornja Radgona je bil evidentiranih 500 invalidnih oseb, v to število pa ni bila vključena mladina in ne invalidi, ki so prejemali socialno pomoč. Vsa DI v Sloveniji so se vključila v Zvezo društev invalidov Slovenije, današnjo ZDIS. Iz takrat enotne občine Gornja Radgona, so leta 1994 nastale še dve, in sicer občini Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, od leta 2006 tudi občina Apače. Vendar so člani DI želeli ostati združeni tako, da so se preimenovali v MDI Gornja Radgona z aktivi: Gornja Radgona, Radenci - Kapela in Apače, s sedežem v Gornji Radgoni. Vsak aktiv ima svoje poverjenike oziroma prostovoljce, ki bivajo na istem območju, tako da svoje oskrbovance dobro poznajo. Na ta način se lažje pride do informacij o potrebah invalidov, do potrebnega zaupanja, da se ga lažje vključi v zanj ustrezen program. Aktive trenutno vodijo: Hedvika Weingerl (Gornja Radgona), Štefka Pučko (Radenci-Kapela) in Irena Primožič (Apače). Prvi predsednik DI je bil Viljem Jud, ki je bil tudi med ustanovitelji. Za njim je bila leta 1982 izvoljena Marta Bregar in društvo uspešno vodila do leta 2005. Nasledil jo je Branko Habjanič in leta 2016 Alenka Husar. Danes izvaja društva osem posebnih programov: Preprečevanje in blaženje socialnih ter psihičnih posledic invalidnosti; Zagotavljanje zagovorništva; Informativna dejavnost; Usposabljanje za aktivno življenje; Ohranjevanja zdravja; Rekreacija in šport; Dnevni centri in klubi; Kulturna dejavnost.

Ob 40. letnici društva so podelili veliko priznanj, ki so jih prejeli, iz Aktiva Radgona: Janez Novak, Branko Breznik, Marija Korošec, Oto Strah, Anica Mlinarič, Marija Kurbus, Tatjana Ivajnšič, Peter Fekonja, Veronika Hamler, Sanja Vreča, Štefan Cimerman, Andrej Peklar, Hedvika Weingerl in najstarejša prostovoljka v društvu Apolonija Novak; Iz aktiva Radenci-Kapela: Stanko Borkovič, Anica Lukman, Jožef Šafarič, Marjeta Lorber, Slavica Serec, Janez Pučko, Štefka Pučko; Iz aktiva Apače: Marija Šebjanič, Ignac Vučko, Pavla Lebar, Štefanija Staniša, Silvester Primožil, Ana Uhan, Alojz Vučko, Sonja Obal, Irena Primožič. Priznanja za aktivnosti na različnih področjih so prejeli: Danijel Vrabelj, Natalija Dolamič, Zvonka Černjavič, Tonček Mlinarič, Andrej Fišinger, Marija Kolarič, Andrej Novak, Nada Žurman, Alenka Husar in Branko Habjanič. Zahvalnice za dobro sodelovanje so prejele občine: Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, pobratena društva Slovenj Gradec in Vrhnika, ter društva s katerimi dobro sodelujejo: DI Maribor, MDI Lendava, MDI Murska Sobota, MDI Ljutomer in ZDIS - Drago Novak.

Za prijetno druženje, po uradnem delu proslave, je skrbel humoristično - glasbeno nabrušen "En mož-en ansambel", Marjan Podhosnik, za kulinarične in tekoče dobrote pa so poskrbeli gostinci s Turistične kmetije "Benko" iz Spodnje Ščavnice.



Več v Kultura in izobraževanje