Peter Fridau, ki je nekoč spal pod milim nebom, je praznoval 90. rojstni dan

Slavljencu so zapeli napitnico »Koliko kapljic toliko let«. Peter je ob tem ganjen potočil tudi kakšno solzo.

Prlekija-on.net, četrtek, 12. julij 2018 ob 17:04
Peter se je razveselil obiska ob svojem življenjskem jubileju, foto: Ludvik Kramberger

Peter se je razveselil obiska ob svojem življenjskem jubileju, foto: Ludvik Kramberger

Delegacija OZ Rdečega križa Gornja Radgona (Katja Makovec, Sabina Srt, Jože Pajek), je v Zbigovcih, kjer živi, obiskala in obdarila Petra Fridaua, ki je te dni obeležil lep okrogel življenjski jubilej, 90. rojstni dan. Čestitati so mu prišli tudi predsednica DU Gornja Radgona Inge Ivanek, ter predsednica in podpredsednica PO DU Črešnjevci-Zbigovci Antonija Fridau in Marija Resnik. Seveda je slavljenec obiska bil zelo vesel, še zlasti ker je zraven bil tudi radgonski podžupan Robert Žinkovič, ki je slavljencu skupaj z navzočimi zapel napitnico »Koliko kapljic toliko let«. Peter je ob tem ganjen potočil tudi kakšno solzo.

Ob bogato obloženi mizi, ki jo je pripravila Petrova snaha Suzana, je stekel prijeten in sproščen pogovor, kjer smo izvedeli, da se je Peter, kot edinec v družini, rodil 8.7.1928 v Gornji Radgoni, mladost pa je preživel v hiši v Zbigovcih, kjer živi tudi danes. Tedaj je bila hiška krita s slamo, v prostorih pa je še za tla služila ilovica. Danes imajo na tem prostoru lepo moderno hišo, katero krasijo rože. "Z ženo Marijo sva veliko trpela preden sva prišla do doma. Ko smo staro hišo podrli smo nekaj časa spali pod milim nebom. Pri gradnji je bilo veliko težav, saj ni bilo dovozne ceste, po kateri bi lahko pripeljalo gradbeni material. Tega so odložili nad hišo ob cesto, od tod pa smo ga po lesenem mostu vozil na gradbišče. Bilo je hudo, vendar sva srečna, da imava dom. V tem domu so se nama rodili štirje otroci, od katerih živijo Vinko, Jožek in Marija, ki so naju obdarili s petimi vnuki. Srečna sva, da si je sin Jožek z ženo Suzano, doma ustvaril družino in dom. Ob dobri snahi in sinu imava vedno pomoč, ki jo potrebujeva, in sva zelo srečna." Peter je dodal, da so dom gradili v lastni režiji, pri tem pa so mu pomagali sosedje, prijatelji in sodelavci. Tedaj je, kot pravi bilo še veliko solidarnostne pomoči, na osnovi: »Ti meni jaz tebi«. Brez te pomoči bi v tistem času težko zgradil tak dom.

Peter je svoja delavna leta nabiral najprej kot delavec vinogradnik KK Radgona, nato pa do upokojitve v Elradu. Žena Marija pa je doma skrbela za družino in ob pomoči moža obdelovala zemljo, na kateri so redili živino, prašiče in perutnino, kar je pomagalo, da so lahko preživeli in gradili nov dom. Danes, tako kot mnogi maloposetniki, živine nimajo več. Ko človek prihaja po lepi poti do njihove hiše in urejenega dvorišča, dobi občutek kot, da živijo v mestu. Lepo urejeno hišo, ki je okrašena z rožami je prijetno pogledati. Vse to je delo Petra in Marije in sedanjih naslednikov, sina Jožeka in njegove žene Suzane.



Več v Kultura in izobraževanje