Romi o svojem položaju v EU danes

2. avgust – dan spomina na Porajmos, holokavst nad Romi

Filip Matko Ficko, sobota, 14. julij 2018 ob 10:24
Romski simpozij leta 2017 v Murski Soboti

Romski simpozij leta 2017 v Murski Soboti

Kot vemo, je Evropski parlament leta 2005 sprejel »Resolucijo o položaju Romov«, v njej pa je zapisano, »...da je genocid proti Romom isto grozljivo dejanje, kot druga kazniva dejanja in zločini nacističnega režima, saj je bil cilj izbrisati Rome z zemljevida Evrope...«. Šele ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja so začeli sistematično zbirati in obdelovati dokumente in fotografije iz zbirk številnih zaporov, delovnih taborišč in taborišče smrti, kot tudi pričevanja še preživelih Romov. Zveza Romov Slovenije, s sedežem v Murski Soboti, temu področju pod naslovom »Porajmos - genocid nad Romi« že od leta 2016 dalje namenja posebno pozornost.

Tako bo v petek, 3. avgusta, v prostorih hotela Zvezda v Murski Soboti organiziran simpozij ob Svetovnem dnevu spomina na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni (2. avgust), kjer bodo svoje poglede o posledicah genocida predstavili: evropski poslanec dr. Igor Šoltes, generalni sekretar Evropske romske zveze dr. Dragoljub Acković, strokovnjakinja mednarodnega prava dr. Vera Klopčič, podpredsednik Evropske romske zveze mag. Orhan Galjus in predsednik Evropske romske zveze ter predsednik Zveze Romov Slovenije mag. Jožek Horvat Muc. Simpozij skupaj pripravljajo Evropska romska zveza, Zveza Romov Slovenije, Romsko društvo Romani Union Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, Inštitut za romološke študije, izobraževanje in kulturo Murska Sobota ter Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija.

O položaju Romov v EU danes meni predsednik Zveze Romov Slovenije, mag. Jožek Horvat Muc, naslednje: »Romske skupnosti v Evropi se še vedno soočajo z diskriminacijo, nestrpnostjo, rasizmom in segregacijo. Following the enlargement of the European Union in 2004 to include new members in Central and Eastern Europe, Roma communities now represent one of the largest ethnic minorities in the EU. Po širitvi Evropske unije leta 2004 romske skupnosti danes predstavljajo eno največjih etničnih manjšin v EU: ta naj bi štela od 12 do 15 milijonov prebivalstva. However, the richness these communities could bring to European society is often overlooked, tainted by stereotypes and prejudices that manifest themselves in the form of economic, social and political discrimination.Širjenju bogastva Evropske unije škodujejo stereotipi in predsodki, tudi v obliki gospodarske, socialne in politične diskriminacije. Nekateri dogodki in aktivnosti nekaterih lokalnih veljakov in institucij namerno s političnimi in medijskimi mehanizmi povzročajo zaskrbljeno povečano stopnjo diskriminacije, rasizma ter širjenja nestrpnosti do Romov. Dogodki, ki so vidni v zadnjem času na Madžarskem, Češkem, Italiji, Franciji in Ukrajini potrjujejo, da se nestrpnost proti Romom širi. V nekaterih primerih se izvajajo oboroženi napadi nad Romi s strani policije in drugih oboroženih skupin. Romska naselja se rušijo in požigajo, pobojev Romov je vse več. Genocid nad Romi se nadaljuje tudi po drugi svetovni vojni in obstaja še danes.«



Več v Kultura in izobraževanje