Mele: Tisočletja (Mura) si šumela…

Likovno-literarna razstava v Spominski hiši Šaruga

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 16. julij 2018 ob 16:27
Razstava v Spominski hiši Šaruga Mele

Razstava v Spominski hiši Šaruga Mele

V Spominski hiši Šaruga na Meleh pri Gornji Radgoni so pred dnevi občinstvu na ogled postavili likovno-literarno razstavo pod naslovom »Tisočletja si šumela«, ki se vsebinsko navezuje na reko Muro ter prebivalce kraja Mele na njenem desnem bregu.

Slikarska in kiparska dela predstavljata na razstavi umetnici Antonija Grum in Milena Marija Reščič, izbrane pesmi pa so iz pesniških zbirk »Ko trave zaspijo« in »Locutio« Marije Šedivy ter »Včasih nasitim roke« in »Odkrita zavetja« Dominique-a Reščiča. Vse to opominja na čase, ko so imeli ljudje ob Muri spoštljiv odnos do reke in njene moči, kajti vse večje hiše na Meleh so imele svoje hišne mline na Muri, od Gornje Radgone navzdol: Bračičev, Györkešev, VebrovKocbekov, Adaničev, Kozarjev in Šarugov. Na obali je bilo nekaj večjih mlinov, ki so pogonska kolesa imeli na reki, mlevske prostore pa v lesenih stavbah na obali. Zadnji rečni mlin na Meleh je raztrgala žled v vojnem letu 1943.

Ob tokratni razstavi seže spomin tudi v čas Keltov, ki so reko poimenovali Moura (zid, obramba), po njej pa je nekoč vozilo tudi do 300 splavov, ki so v glavnem prevažali les. Ti splavi so izumrli v prvi polovici 19. stoletja z razvojem železnice. Zatorej Milena Šeruga v pesmi »Mura, reka naša« govori: ...Tisočletja si šumela,./ Tisočletja boš šumela. Marija Šedivy v svoji pesmi »Reka« pravi: Stojim na bregu reke,/ ki drvi v neznano./ S seboj nosi odplake/ in umazanijo sveta./ Temna je in zaudarja po gnilobi,/ pa vendar jo želim zadržati,/ ker vse, kar odnaša,/ odnaša za vedno. Dominique Reščič govori v odlomku iz pesmi »Božam te«: ...Tesne hiše mokrih streh/ nagnetene ob begu valov/ kodrov nenehno bežeče reke/ skrivajo v ljudeh/ zgodbe ljudi./ Ta ravnina je usodna/ in če kdaj spregovorim o njej/ so to besede življenja.

Slednji, Dominique Reščič, je ob dal idejo za postavitev razstave, skupaj s soprogo Mileno Marijo Reščič, ki v odlomku iz pesmi »Mura, reka naša« zaokrožuje naslov tokratne razstave v Spominski hiši Šaruga na Meleh: ...Na Muri nič več ne ziblje se brod,/ v večnost izgublja se čas./ Polje zlato pokril je asfalt.../ Tisočletja si šumela./ Tisočletja boš šumela.

Foto: Dominique Reščič



Več v Kultura in izobraževanje