Promenadni koncert križevskih rogistov

Radenci: Spet poletni četrtki v parku

Filip Matko Ficko, četrtek, 19. julij 2018 ob 22:19
KUD Križevski rogisti v radenskem parku

KUD Križevski rogisti v radenskem parku

Zavod za turizem in šport Radenci, Zdravilišče Radenci in Občina Radenci so v četrtek, 19.julija zvečer, pripravili promenadni koncert v radenskem parku, pri znamenitem glasbenem paviljonu. Tokrat so nastopili člani Kulturno umetniškega društva Križevski rogisti.

 

Križevski rogisti delujejo v kulturnem in lovskem prostoru že od leta 1982. Predstavljajo glasbo lovcev ter s tem poudarjajo delovanje lovcev tudi na kulturnem področju. Ob ustanovitvi je »trobila« četverica (Jože DunajDrago HanžekovičMirko Heric in Miran Vaupotič) iz Lovske družine Križevci pri Ljutomeru. Pridružili so se glasbeni ljubitelji tudi od drugod in sedaj jih je v zasedbi dvanajst, a jih je v Radencih nastopilo deset: Jože DunajMiran LebarMirko HericAdolf ŽupanecFranc KosiUroš KosiAlojz KosiFranc VeberičLuka Fras in Rafael Pavličič. Predsednik društva je Milan Lebar, a strokovni vodja Mirko Heric.

V prvem delu minulega četrtkove koncerta ob 19.30 so zaigrali pet skladb (Hubertovo koračnicoPozdrav in Jagermarsch Reinholda Stiefa ter Jubilejno fanfaro Alojza Kolleggerja in Pozdrav rogistov Jožeta Grleca). Kot vložek za oddih rogistov je na frajtonerici zaigral tri skladbe Božidar Štiberc. A v drugem delu koncerta rogistov je sledilo še pet skladb (Rogisti prihajajoPozdrav Slovenjgradcu in Lovska fanfara Jožeta Grleca ter Landner Reinholda Stiefa in Starhembergfanfare Johana Haydna).

Za svoje delovanje so KUD Križevski rogisti prejeli številna lovska, občinska in republiška priznanja, priznanje župana Občine Križevci pri Ljutomeru, Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije ter plaketo za delovanje na lovskem glasbenem področju od Lovske zveze Slovenije. Na mednarodnih tekmovanjih so prejeli tri zlate, posamezni člani pa eno srebrno in eno zlato medaljo. So nosilci dveh zlatih, šestih srebrnih in štirih bronastih Gallusovih značk. Da jim to res pritiče, so potrdili s tokratnim koncertom v radenskem parku.



Več v Kultura in izobraževanje