V Prlekiji je potekal prvi ribiški tabor za osebe z motnjo v duševnem razvoju

17 udeležencev tabora je celoten teden preživelo v Prlekiji, kjer so dopoldan ribarili v Gezovih jamah, popoldan pa spoznavali okolico

Prlekija-on.net, nedelja, 19. avgust 2018 ob 11:35
Ribiški tabor v Prlekiji

Ribiški tabor v Prlekiji

Minuli teden, od 11. do 18. avgusta, je v Prlekiji prvič potekal Ribiški tabor Zveze Sožitje Slovenije. Gre za zvezo društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije, ki je samostojna, nestrankarska, nepridobitna in prostovoljna organizacija s socialno-človekoljubnimi cilji in organizacija za napredek skupine in posamične skrbi za le-te, njihove starše in člane družin. Zvezo sestavljajo društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, ki delujejo na območju Republike Slovenije.

Programi vseživljenjskega učenja se odvijajo vsako leto na različnih lokacijah v Sloveniji z raznimi tematikami, kot so doživljajski tabori, konjeništvo, pohodništvo, morske pustolovščine, televizija in mi, šport, ... Z večletnimi prizadevanji, predvsem prostovoljca in strastnega ribiča Marjana Kelenca, pa so z vodjo taborov Suzano Vaupotič letos uspeli, da se je prvič izpeljal tudi tabor na temo ribištva. V petek smo jih na Moti pri Gezovih jamah, kjer so takrat ribarili, obiskali tudi mi, kjer nam je več o taboru povedala vodja Suzana Vaupotič.

Na taboru je bilo 17 oseb z motnjo v duševnem razvoju iz društev Sožitja Ormož, Celje, Šentjur, Koper in Ljutomer, za njih je skrbelo pet spremljevalcev iz društev od koder prihajajo udeleženci ter vodja tabora. Po trije udeleženci so bili iz ljutomerskega, ormoškega in šentjurskega, po štirje pa iz koprskega in celjskega društva.

Udeleženci so celoten teden tabora preživeli v Prlekiji, spali so v Veržeju, kjer so zjutraj opravili z zajtrkom ter se podali v Gezove jame, kjer jim je Ribiška družina omogočila ribarjenje. Pri tem so spoznali, kako se rokuje z ribiško palico in kako je pomembno biti na preži ob ribarjenju. Večina jih je ribiško palico sploh prvič držala v rokah in ob našem obisku jim je šlo ribarjenje prav dobro od rok, Ernest je ravno v času našega obiska ulovil tudi lepo ribo, ki so jo nato izpustili nazaj v vodo.

Ob dopoldanskem ribarjenju in popoldanskem počitku po kosilu, so jim dnevi hitro minevali, saj so se v času tabora z brodom zapeljali čez reko Muro, obiskali Büjraške dneve, ogledali so si Babičev mlin, se razgibali v Parku doživetij Križevci, spoznali ribogojnico na Podgradju, poskusili dobrote iz pekarne, spoznali kmetijo, se osvežili na ljutomerskem kopališču, ogledali mesto Ljutomer ter se najedli dobrega sladoleda v slaščičarni v Veržeju. Za kratkočasenje po večerji so imeli različne društvene in športne igre, manjkal ni niti ples ob zvokih harmonike na katero je igral udeleženec tabora Domen.

Nika, ki je bila spremljevalka udeležencev iz Primorske nam je ob tem povedala, da je program pester, zabaven ampak ne prenaporen za udeležence, ki zelo uživajo v naših krajih, kjer so bili prvič. Anže, spremljevalec udeležencev iz Ormoža je povedal, da so vsi zelo pridni in so sodelovali na vseh področjih, za njih pa je to zelo zanimiva izkušnja, predvsem vzhičenje in veselje, ko jim za trnek nekaj zagrabi, Petra, spremljevalka udeležencev iz Šentjurja pa je dodala, da je tabor super, saj so se tako spremljevalci kot udeleženci veliko naučili in bodo veliko koristnega odnesli od tega.



Več v Kultura in izobraževanje