Rade Bakračević na Radiu Beograd 1

Doslej povezanih 10 občin, odslej pa že ducat

Filip Matko Ficko, sreda, 22. avgust 2018 ob 20:52
Rade Bakračević

Rade Bakračević

Rade Bakračević, občan Radencev, je predsednik Srbskega kulturnega društva »Štajerska skupnost«, s sedežem v Mariboru. V oddaji »Večeras zajedno« (Nocoj skupaj) 20. avgusta zvečer na valovih Radia Beograd 1 je govoril o svojih aktivnostih, ki jih v sodelovanju z novinarjem in urednikom revije Agrar v Zrenjaninu, Božidarjem Drinićem, izvaja na področju povezovanja slovenskih in srbskih občin.

Med drugim je govoril: »...Pozdrav iz toplega in prijetnega Maribora. Pozdravljam vse poslušalce širom sveta. Imam zelo zanimivo vest za vas. Kot urednik »Štajerskih novic« v Mariboru v sodelovanju z urednikom revije »Agrar« v Zrenjaninu, Božidarjem Drinićem, sem se pred tremi leti dogovoril, da narediva nekaj, kar se bo marsikomu zdelo nemogoče. Zasukala sva rokave ter se lotila težke, a pozitivne naloge: povezovanje prebivalcev srbskih in slovenskih mest oziroma občin za vzajemno prijateljstvo in sodelovanje pri iskanju možnosti za skupne projekte na področju gospodarstva, kulture ali športa ter za skupni nastop na evropskih tržiščih. Najina ideja predstavlja izjemen primer dobre prakse na področju povezovanja. Pri tem naju je vodila misel o nadaljnjem razvoju medsebojnega sodelovanja ter ohranjanja prijateljskih odnosov med družbenimi, kulturnimi, gospodarskimi in športnimi subjekti, institucijami ter mesti in občinami.

Tako sva uspela v treh letih povezati deset srbskih z desetimi slovenskimi občinami. Tako so doslej že povezani: Nova Crnja z Radenci, Čoka z Črenšovci, Novi Kneževac z Beltinci, Kovin s Cankovo, Srbobran z Gradom, Irig z Ormožem, Petrovac s Puconci, Bečej z Mursko Soboto, Žabalj s Tišino in Titel z Odranci. To je naš uspeh, mislim, da vreden omembe rekordov knjige Guinness.

V teh dneh nadaljujeva tovrstne aktivnosti. Prebivalcem iz Srbije zagotovimo obiske in razgovore na številnih uspešnih destinacijah kmetijske proizvodnje v Pomurju. Tako v ponedeljek, 27. avgusta, pridejo na obisk v Radence predstavniki dveh srbskih občin, ki bi naj podpisali listine o sodelovanju s slovenskimi občinami. Z njimi pride na obisk tudi predsednik Gospodarske zbornice Vojvodine Boško Vučurević ter predstavniki Sekretariata za lokalno samoupravo Vlade Vojvodine. Spremljali jih bomo na Mednarodni kmetijski sejem v Gornjo Radgono, pripravljamo za njih predavanje »Agrar v Evropski uniji«, sprejel jih bo direktor Gospodarske zbornice Pomurja Robert Grah z direktorji nekaterih kmetijskih zadrug ter predstavniki Zadružne zveze Slovenije.

V torek, 28. avgusta, je predviden podpis listine o sodelovanju med slovensko občino Veržej in srbsko občino Sečanj, ki jo bosta podpisala župan Občine Veržej Slavko Petovar in predsednik Občine Sečanj Predrag Rađenović. Istega dne bi naj bila podpisana še listina o sodelovanju med slovensko občino Cerkvenjak in srbsko občino Odžaci, kar bi naj podpisala župan Občine Cerkvenjak Marjan Žmavc in predsednica Občine Odžaci Latinka Vasiljković



Več v Kultura in izobraževanje