Aničinih in Martinovih 60 zakonskih let

Zakonca Kurnik iz Gornje Radgone sta obeležila biserno poroko

Prlekija-on.net, sobota, 25. avgust 2018 ob 09:151
Biserno poročenca Anica in Martin se rada sprehajata po svoji Gornji Radgoni, foto: Ludvik Kramberger

Biserno poročenca Anica in Martin se rada sprehajata po svoji Gornji Radgoni, foto: Ludvik Kramberger

Dandanes, ko se vsi prevažamo z avtomobili ter nekam hitimo in si redko "privoščimo" sprehod po mestu, druženje in klepet s sosedi ali prijatelji, se žal redko zgodi, da se na ulici srečamo z zakonskim parom, ki peš potuje v trgovino ali po opravkih. Še redkeje se zgodi, da bi srečali zakonski par, ki praznuje 60 let poroke. In prav to je bilo na osrednji prometnici v Gornji Radgoni, Partizanski cesti, kjer smo naključno srečali Anico in Martina Kurnika, ki sta prav v teh dneh praznovala visok skupni življenjski dogodek - biserni zakonski jubilej. V kratkem klepetu s slavljencema smo kar na hitro izvedeli nekaj podatkov o njunem skupnem življenju.

Anica je rojena leta 1937 v Negovi, kjer je tudi obiskovala osnovno šolo. Martin pa je bil rojen leta 1938 v Hercegovščaku, streljaj iz Gornje Radgone. Oba sta bila zaposlena in prejemata skromno pokojnino, a vseeno v "ciglenskem bloku" srečno in zadovoljno živita tudi v jeseni življenja. Zanimivo je, da je Martin vso delovno dobo za pokojnino nabral v Radgonskih ciglencah (opekarni), ki je delovala v bližini križišča današnjih ulic (Partizanska, Mariborska in Ljutomerska) v Gornji Radgoni. Martina sicer poznajo mnogi, ne le prebivalci Gornje Radgone, temveč tudi številni drugi, saj vedno gre v mesto po opravkih urejen kot »iz škatlice«, kot nekateri radi povedo. Sam je dejal, da je temu tako po zaslugi žene Anice, ki vse od kar sta poročena, skrbi za njegovo garderobo. Ob tem mnogi Martina poznajo tudi iz njegove »dodatne službe«, ko je bil član ekipe, ki je opravljala pogrebe - Pogrebništvo Vrbnjak.

Martin in Ana sta se poročila konec avgusta leta 1958 v cerkvi sv. Petra v Gornji Radgoni, kjer ju je poročil takratni župnik, mnsg. Franc Puncer. V zakonu sta se jima rodila sina Martin in Marjan, imata pa tudi dva vnuka. Kot sta nam povedala, sta visoki zakonski jubilej praznovala nekoliko bolj skromno, kar doma, kjer je za pogostitev poskrbela žena Anica. Ob tem ju je razveselil domači humorist in radijski voditelj Samo Tuš - Korl, ki jima je v oddaji "Korlova koračnica" na radiu, čestital kar v živo. "Ob tem je na svoj hudomušen in duhovit način v žico na radiu dejal, naj si mladi vzamejo naš zakon za zgled, in sicer: Glejte, mladi se oženijo, potem pa si že po par dnevih mečejo prstane v hrbet."



Več v Kultura in izobraževanje