Družina Župec postavila nov križ

Ker je strela uničila prejšnjega ni ostalo drugo kot vse na novo...

Prlekija-on.net, petek, 31. avgust 2018 ob 18:34
Ob blagoslovitvi križa družine Župec se je zbralo veliko vernikov

Ob blagoslovitvi križa družine Župec se je zbralo veliko vernikov

Podobno kot po vsej Sloveniji, tudi živopisane Slovenske gorice krasijo številna nabožna znamenja, ki so jih v preteklosti postavljali verni prebivalci v znak zahvale za ozdravljenje, srečno vrnitev iz vojske, varovanja pred naravnimi nesrečami in še česa. Največkrat so jih postavljali ob pešpoteh, a tudi ob tedanjih blatnih cestah. Med najstarejše ohranjene tovrstne spomenike sodijo več sto let stari spomeniki, imenovani pomorski križ, ki so jih postavljali ob razhajanju kuge, ki je pomorila veliko prebivalstva. Z njimi so zaznamovali pokop množice prebivalstva. V občini Sv. Ana, kamor sodi tudi Zgornja Ščavnica, je postavljen pomorski križ oz. kužno znamenje, na Krivem Vrhu. Sedanji lastnik tega znamenja, ki nosi letnico 1637, je Bogomir Ruhitelj. Tovrstnih znamenj na tem delu države je bilo v preteklosti še več, a so mnoga tekom let propadla, novi lastniki posesti, na katerih so križi stali, pa jih niso obnavljali.

Na Zgornji Ščavnici pa živita in gospodarita na kmetiji Irena in Edi Župec, ki sta od prednikov podedovala posest in križ. Kdaj in v kak namen je bil prvič postavljen, ni nikjer omenjeno. Znano pa je, da ga je po njegovem propadu zaradi starosti, na novo, leta 1929, postavil tedanji lastnik posesti Vajnhandl. Temeljito ga je leta 1999 obnovila družina Župec. Toda že po nekaj mesecih je v njega udarila strela in ga popolnoma raztreščila. Tedaj so dele Križanega in Marije shranili. Ob letošnjem praznovanju srebrnega jubileja - 25-letnice poroke, pa sta se zakonca Župec odločila, da križ v zahvalo za srečen zakon, ponovno postavita.

Minulo nedeljo ga je ob množici sorodnikov in sosedov, blagoslovil domači župnik Tonček Fras, ki je opravil tudi obred srebne poroke lastnika križa Irene in Edija. Pri postavitvi so jima pomagali Branko Perko, ki je žagal les, David Ornik, ki je križ oblikoval in Albin Irgolič, ki je obnovil podobi Križanega in Marijo. Lepo oblikovano bakreno streho je izdelal Anton Lončarič, družina Brancelj pa je prispevala marmorno spominsko ploščo z napisom »Pridi ne boj se, jaz sem svetla luč za tvojo pot! 26.8.2018, Družina Župec«.

Omeniti kaže, da družina Župec, ob Ireni in Ediju sta še dva otroka, le kmetuje in v hlevu redijo 85 govedi, oddajajo pa tudi mleko. Sicer pa, kot je navada v Slovenskih goricah, sta gostitelja vse prisotne ob blagoslovitvi križa, ob lepem družavnem srečanju in druženju, tudi pogostila.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje