Bo za varnost Prlekije odslej skrbela še oborožena skupina »Štajerska varda«?

Na medmrežju so se pojavile fotografije in posnetki, ki prikazujejo četo zamaskirancev, oboroženih s sekirami in s strelnim orožjem, ki naj bi skrbeli za varnost Štajerske

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. september 2018 ob 14:272
Štajerska varda, foto: Slovenka TV

Štajerska varda, foto: Slovenka TV

Na družbenih omrežjih so se minuli konec tedna pojavile fotografije in posnetki, ki prikazujejo četo zamaskirancev, oboroženih s sekirami in s strelnim orožjem. Edini, ki na fotografijah ni zamaskiran, je kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Andrej Šiško, ki je poveljeval sprevodu in ki je na Facebooku potrdil, da je "24.6.2017 bila ustanovljena ponovno po 99 letih DEŽELA ŠTAJERSKA".

Odzivi na obstoj Štajerske varde: Od zaskrbljenosti, »trika globoke države«, do poziva za včlanitev v sindikat

O Deželi Štajerski pravi, da naj ne bi bila v nasprotju s slovensko ustavo, saj ta predvideva pokrajine, prav tako pa obstaja člen, ki govori o lokalni samoupravi, 3. člen pa, kot pravi, navaja, da ima oblast ljudstvo.

Kot je Šiško povedal za MMC RTV Slo, je Slovenija čudna država in da tisti, ki jo vodijo, večkrat ne spoštujejo ustave, ki so jo sami napisali. Zato so tudi ustanovili vzporedni pravni sistem "v skladu s slovensko in štajersko staro pravdo, "naravnim" pravom, po katerem je temeljna človekova pravica nošenje in uporaba orožja in pravica do obrambe." "Ker pa dežela ni dežela, če ne nadzira lastnih meja in če ni sposobna zagotoviti javnega reda in miru na svojem ozemlju," so s tega vidika ustanovili Štajersko vardo. Varda je po njegovih besedah stara slovenska beseda za stražo.

Slovenski represivni organi pa skoraj zagotovo ne bodo dopustili, da bi se po Sloveniji prosto sprehajali nekakšni oboroženi stražarji, še navaja MMC.

Kot je povedal Šiško, je za zdaj na ozemlju Slovenije ustanovljena dežela Štajerska, ki ima svojo Štajersko vardo, v prihodnjih mesecih pa nameravajo podobne skupine ustanovile tudi v drugih slovenskih regijah, kjer je namen tudi ustanovitev še ostalih štirih dežel, Kranjske, Koroške, Prekmurja in Primorske in v vsaki svojo vardo ter nato še Zedinjeno slovensko vardo.

Pod t.i. Deželo Štajersko spada tudi desni breg reke Mure in celotno območje Prlekije. Neuradno naj bi urjenje celo potekalo na območju Ljutomera, v bližini Male Nedelje, a so te govorice zaenkrat bile zavrnjene.



Več v Črna kronika