Odzivi na obstoj Štajerske varde: Od zaskrbljenosti, »trika globoke države«, do poziva za včlanitev v sindikat

Na vest o obstoju t.i. Štajerske varde, so se odzvali številni vidni politiki, tudi predsednik Pahor

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. september 2018 ob 19:56
Štajerska varda, foto: Slovenka TV

Štajerska varda, foto: Slovenka TV

Po celotni državi odmeva vest o obstoju t.i. Štajerske varde, oborožene skupine, ki naj bi skrbela za varnost Štajerske. Odzvali so se številni vidni politiki, tudi predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik Slovenske vojske (SV) Borut Pahor, ki izraža veliko zaskrbljenost zaradi obstoja te oborožene skupine. Po njegovem je popolnoma nesprejemljivo oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine "zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države".

Od pristojnih organov pričakuje, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Bo za varnost Prlekije odslej skrbela še oborožena skupina »Štajerska varda«?

Predsednik Pahor poudarja, da je Slovenija svobodna država, v kateri vsakdo lahko izpove svoje stališče, vendar je pri tej svobodi omejen z enako svobodo drugega. Predsednik prav tako poudarja, da je Slovenija varna država, v kateri ni nikomur, ki ni za to pooblaščen, potrebno in dovoljeno samovoljno in protipravno skrbeti za varnost države in njenih meja.

"Republika Slovenija ima ustrezne ustanove in organe, ki skrbijo za zagotovitev miru, varnosti in nadzor državne meje in svoje delo dobro opravljajo," sporočajo iz predsednikovega urada.

V SMC najostreje obsojajo formiranje paravojaških enot

V SMC so zapisali, da "najostreje obsojamo formiranje paravojaških enot v okolici Maribora. Slovenija je ena najvarnejših držav na svetu. Pristojni organi so z zadevo že seznanjeni, pričakujemo, da bodo zoper odgovorne ustrezno ukrepali".

Predsednik dr. Miro Cerar je ob tem zapisal, da gre pri formiranju takšnih skupin za absolutno nedopustno početje, "ki po nepotrebnem med državljani vzbuja strah in širi sovraštvo." Poudaril je, da je Slovenija varna država, Policija in Slovenska vojska pa svoje delo opravljata zelo dobro. Izrazil je tudi pričakovanje, da bodo pristojni organi takoj ukrepali zoper odgovorne.

Miha Kordiš, poslanec Levice je na facebooku zapisal, da razume občutek brezizhodnosti, ujetosti, nakopičenega besa. "A vaših frustracij nad svetom niso krivi ''tujci'', ''pedri'', ''kulturni marksizem'' in kar se še znajde v tem naboru, ampak kapitalizem. Če si hočete vrniti oblast nad lastnim življenjem, se včlanite v sindikat in zravnajte hrbtenico tam, kjer šteje!", je pozval.

Janez Janša: »Trik globoke države«

Na vest se je odzval tudi prvak SDS, največje parlamentarne stranke, Janez Janša , ki je preko Twitterja "retvitnil" tvit, v katerem je drug uporabnik zapisal, da gre za preusmeritev pozornosti z Levice in gospodarstva. Janša je ob tem dodal, da gre za "že večkrat ponovljen trik globoke države".

Policija nadaljuje zbiranje obvestil in preverjanje vseh okoliščin

Na Generalni policijski upravi (GPU) so potrdili, da so z objavo na družbenih omrežjih seznanjeni in preiskujejo sume kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem, kaznivih dejanj zoper javni red in mir, zoper človečnost ter zoper suverenost RS in njeno demokratično ustavno ureditev. Sumi kaznivih dejanj so povezanih tako z dogodkom kot tudi objavo posnetkov in komentarjev.

Z zadevo so seznanili okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in okrožno državno tožilstvo v Mariboru, policija pa nadaljuje zbiranje obvestil in preverjanje vseh okoliščin ter bo v skladu z zakonskimi pooblastili tudi ustrezno ukrepala.



Več v Črna kronika